Ne higgy a mesékben, ott maradsz az út szélén, ahol hagytak — Lapzsemle

Heti lapzsemle. Egy rezsim akkor mutatja meg igazán, mit gondol az elesettekről, amikor baj van.  Támogatás a „gazdaságvédelmi alapból”? Ingyenes internet? Akinek igazán kellene, annak nem jár.

Megnehezedett logisztika, megnőtt kockázat

A tavaszi karanténidőszakban határozottan érezték az emberek odafordulását a tartalék nélkül élő családok, települések, egész régiók felé — nyilatkozta a Klubrádiónak L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója. (Szegény lesz a karácsony, főleg a szegényeknek. November 13-i rádióadás) A helyzet azóta sokat romlott. Az államtól továbbra sem remélhetnek semmit, sőt, mint nemrég hírt adtunk, célzottan azokra sújt le, akiknek leginkább szükségük lenne az életben tartó segítségre (Lásd a Városi Kuríron: A rendszer fantáziája kimeríthetetlen). A civilek viszont, és azok a cégek, amelyek eddig hajlandók voltak segíteni, egyre szegényednek. Akik pedig eddig is a futballakadémiába nyomták a milliókat, annak ezután sem lesznek még ezresei sem az Igazgyöngy számára — jegyezte meg L. Ritók Nóra.

Az adományozó kedv bizony elszállt

Az Igazgyöngy Alapítvány hátrányos helyzetű gyerekekkel és családjaikkal foglalkozik, eredményeik, elkötelezettségük ismertté és népszerűvé tette őket. Tevékenységük adományokra épül. Csakhogy most ez került veszélybe… Az emberek nemcsak a vírustól félnek, hanem az anyagi bizonytalanságtól is. Rendkívül nehéz időket élnek.

Az eddigi adományozók tartalékai is fogytán. Azok a cégek, amelyek hosszú ideje az alapítvány mellett állnak, rendszeres támogatók, egymás után jelzik, hogy most vagy nem tudnak adni, vagy csak jóval kevesebbet, mint korábban.

Ami korábban egyszerű volt, most szinte lehetetlen

A járvány körülményei között már nem lehet megszervezni egy-egy cégnél, vagy iskolákban, óvodákban a szülők között, hogy játékokat, tartós élelmiszereket vigyenek be egy gyűjtőhelyre, ahonnan aztán azt el lehet szállítani az alapítványhoz.

Karanténban az adomány

Idén a szokásosnál sokkal előbb kell gondolni az év végi ünnepekre, mert az adományozott tárgyakat két hétig karanténban kell tárolni, hogy biztonságosan átadhatók legyenek és ne terjesszék a kórokozót.

Ami pedig az adományozás lelki oldalát illeti, az még talán az anyagiaknál is fontosabb.

Sok civil vagy a cégek képviselői szeretnék személyesen, meghitt ünnepségeken átadni az ajándékokat. Ilyeneket azonban mostanában nem lehet rendezni.

Mi a helyzet a pénzküldeményekkel?

L. Ritók Nóra elmondta, hogy az alapítvány most is kap ezer-kétezer-háromezer forintos tételeket – mint eddig is –, szokás szerint ezeket feltehetően olyan emberek utalják, akik maguk sem dúskálnak az anyagi javakban. Nagyobb összegek nemigen érkeznek a számlájukra. (A nyilatkozatot itt hallgathatja meg.)

Megint azok nem kapnak segítséget, akik a legnehezebb helyzetben vannak

Néhány napja nagy dérrel-dúrral jelentette be a jóságos Orbán-kormány, hogy ingyenes lesz az internethasználat a digitális oktatásban részt vevők számára 30 napra. Orbán Viktor személyesen adta át a jó hírt népének, de a rossz hírt elfelejtette hozzátenni. (Ingyen internet — megkötésekkel) Az már a rendeletből derült ki, hogy a döntés csak a középfokú oktatásban részt vevőkre vonatkozik és csak akkor, ha már van előfizetésük — ráadásul kizárólag a vezetékes internet-szerződéseket érinti. A hátrányos helyzetű családokkal foglalkozó Igazgyöngy

Alapítványnál tudják, hogy ez csak az általuk pártfogoltak töredékének segíthet.

A településeken, ahol ők dolgoznak, egyáltalán nincs vezetékes internetszolgáltatás, a gyerekek nem tudnak kapcsolódni a digitális oktatáshoz. L. Ritók Nóra üdvözölte a kormány segítő szándékát,

„de ha ebben nem érvényesülnek esélyegyenlőségi szempontok, az tovább növeli a szakadékokat”

— mondta keserűen.

„Szeretjük a gyerekeket és szeretünk tanítani”

A járvány második hullámának érkezése idején, iskolakezdés előtt sokkoló volt a jelentős pénzelvonás híre az Igazgyöngy Alapítvány, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a borsodi Dr. Ámbédkar Alapítvány iskoláitól… (Lásd a Városi Kuríron: A rendszer fantáziája kimeríthetetlen). A cinikus állam helyére mindhárom esetben civilek léptek, gyűjtés kezdődött, adományok érkeztek. Az Igazgyöngy esetében napok alatt látványos sikerrel gyűltek össze az „elvont” milliók, Iványi Gábor munkatársai is több-kevesebb sikerről számoltak be.

A legdöcögősebben a borsodi cigány diákok szeretetteljes oktatásával, nevelésével foglalkozó Dr. Ámbédkar Iskola gondjainak enyhítése halad.

Erről a buddhista hátterű iskoláról nagyon sokat megtudhatnak az érdeklődők Derdák Tibor és Orsós János egy órás nyilatkozatából, amit Szunyogh Szabolcs klubrádiós műsorában adtak. (Itt hallgatható meg.)
Nézzen körül Facebook-oldalukon, az adományok gyűléséről, a megérkezett összegek felhasználásáról pedig itt talál információkat.

Egyszerű felelet

Még egy apróság: a hajdani Népszabadságban sok évvel ezelőtt interjú jelent meg Derdák Tiborral, és az újságíró az akkortájt országszerte rendszeres botrányokkal kapcsolatban is kérdezte a véleményét: hogyan lehetséges hogy az (akkor még sajókazai) iskolájukból nem jönnek olyan hírek, mint máshonnan, tanárok, diákok és dühösen berohanó szülők közötti erőszakról. Derdák válasza ez volt:

„Egyszerű. Mi szeretjük ezeket a gyerekeket.”

rab

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük