Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út - Utcanév-fricskával a Fudan ellen - Városi Kurír

Sorting by

×

Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út – Utcanév-fricskával a Fudan ellen

Mint arról mi is hírt adtunk, a magyar kormány – a főváros vezetésének tiltakozása ellenére is – támogatja, hogy kínai Fudan egyetem épüljön Budapesten. A kampusz a főváros déli részén a Duna keleti partjára tervezik egyelőre négy karral: bölcsészet- és társadalomtudomány, műszaki és természettudományok, orvosi fakultás, valamint közigazgatás.

Hirdetés

Az ellenzéki városvezetők úgy döntöttek, hogy oda szúrnak, ahol a legjobban fáj

Kína roppant érzékeny az új világhatalmi pozíciójára, és magáénak tekint egy sor független államot, továbbá borzasztó kegyetlen átnevelő táborokat működtet többek között az ujguroknak.

Hídépítő utcából Dalai Láma utca, a Helyi Kikötő útból pedig Ujgur Mártírok útja lett.

Az új utcatáblákat kedden délelőtt szerelték fel, „gondolom, értik, miért” – mondta az egyik férfi, miközben a táblát rögzítette. Ő egy harmadik átnevezést – a Szabad Hongkong utat – is említett, de ilyen táblát kedden még nem találtunk. A Telex megkereste az önkormányzatot, hogy megtudja az átnevezések okát, de egyelőre nem kapott választ. Közben elküldték azt a meghívót, amelyben azt írták, hogy

„Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere kezdeményezte több közterület átnevezését a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának tervezett helyszínén”.

Szerdán Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen jelenti be és avatja fel

  • a Dalai Láma út,
  • az Ujgur Mártírok útja,
  • a Szabad Hongkong út és a
  • Hszie Si-kuang püspök út

utcatábláit. Az akció egyébként inkább tekinthető egyfajta fricskának, mintsem arról szól, hogy Ferencváros vezetése szeretne együttműködni a kormánnyal a kínai egyetem megépítésében.

Nem! a Fudanra

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina két hete ugyanis elég határozott kijelentést tettek, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyaltak a Fudan Egyetem beruházásról. Akkor arról beszéltek, hogy a megismert információk alapján azt „különösen nem támogatják”,

„és minden lehetséges jogi-politikai eszközt megragadunk, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne”

– mondták. Az már egyre biztosabb, hogy a Fudan által kitúrt Diákváros a tervezett terület töredékrészén valósulna meg; egy zsúfolt, túlépített területen. A kormány ezekre a vádakra úgy reagált, hogy

a Fudan és a Diákváros-projekt nem üti egymást, és hogy ha a kínaiak Magyarországon akarnak kémkedni, ahhoz nem kell egyetem.

Mindemellett úgy néz ki, a Fudan elleni ellenzéki narratíva jobban átment Budapesten, Karácsony Gergelyék friss felmérése szerint legalábbis

a fővárosiak 90%-a nem kér a kínai egyetemből.

Az ügyben népszavazást is szerettek volna tartani, de idén a veszélyhelyzet miatt azt várhatóan nem tudják lebonyolítani, ezért – a kormány nemzeti konzultációjának mintájára – fővárosi konzultációt tartanának a budapestiekkel, akarják-e a Fudan Egyetemet a Diákváros helyére. Ez egy online véleménynyilvánító konzultáció lesz júniusban, amit fórumok, beszélgetések előznek majd meg.

Jámbor András és a Szikra Mozgalom június 5-re kormányellenes tüntetést hirdetett a Hősök terére, a demonstrációt már bejelentettek a rendőrségnek.

 

fudan

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.