Úton az Aquarius – exkluzív riport a fedélzetről

Úton van Valenciába a menekülteket szállító Aquarius hajó. A hírt, hogy Spanyolországban kiköthetnek, tapssal fogadták a hajó utasai.

Az Aquarius három napja vesztegelt a Földközi-tengeren több mint 600 emberrel a fedélzetén, miután sem Olaszország, sem Málta nem engedte kikötni.

– Kérjük Istent, hogy áldja meg Spanyolországot és minden európai államot, köszönjük – lelkendezett az utasok egyike.

Az olasz hatóságok végül két hajót küldtek a térségbe. Ezek átvették a Földközi-tengerből kimentett menekültek egy részét a zsúfolt Aquariusról, majd a három jármű együtt elindult a spanyol partok felé. A hajót működtető SOS Mediterrán és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek munkatársai szerint még nagyjából négy nap utazás vár rájuk.

– Legalább három és fél nap. Ennyi lenne a menetidő megfelelő időjárási körülmények között, de már most tudjuk, hogy erős nyugati szelekkel kell megküzdenünk, vagyis valószínűleg csökkentenünk kell majd a sebességet – mondta az egyik koordinátor, Nicola Estalla.

A menekültek örülnek, de azért aggódnak is

Az Euronews tudósítója, Anelise Borges folyamatosan a fedélzetről követi az eseményeket, és exkluzív riportjaival tájékoztatja a nézőket. Benyomásai alapján – bár az emberek most örülnek – sokakban a bizonytalanság a legerősebb érzés, hiszen még mindig rengeteg kérdés van a fejükben a jövőjükkel kapcsolatban. Vajon mi történik, miután kikötnek Spanyolországban? Vajon Európában tudnak-e maradni? Ha nem, akkor mi történik majd velük? Sokan pedig a tudósító szerint abba is belegondolnak, mi lehet azokkal, akik most próbálnak útnak indulni a tengeren. Vajon közülük hányan élik túl az utazást?

(Forrás: Euronews)

Kapcsolódó:

A spanyol kormány befogadja a menekülteket szállító Aquriust

Nem engedik kikötni a menekülteket szállító mentőhajót

Az új olasz belügyminiszter is sorosozik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük