Üzenet a Csillag börtönből: a fogoly esetéből tanulni kell mindenkinek! – Interjú az interjúról

Szenzációs hír, hogy megjelent az előzetesben ülő Czeglédy Csabával készült interjú teljes szövege. Bár ez az utóbbi hetek talán legnagyobb dobása, a hazai közvélemény egyelőre nem igazán figyelt fel rá. Donáth Ferenc, a riportot készítő társaság motorja, exkluzív interjút adott a Városi Kurírnak.

[mnky_ads id=”10551″]

Vádirat az Orbán-rezsim ellen

Városi Kurír:  2018 júniusában vagyunk. Éppen 60 évvel ezelőtt rendezték meg azt a monstre koncepciós politikai pert, amelyben elítélték és kivégezték Nagy Imrét és az ő legfőbb felelősnek kikiáltott társait, tönkretették legjobb munkatársait azok családtagjaival együtt a csecsemőtől az aggig.

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete (NIT BP) ezt az évfordulót VÁDIRATTÁ alakította át: vádirattá, a mai jogtipró rezsim ellen. Az évfordulós eseménysorozatban a legkiemelkedőbb teljesítmény Czeglédy Csabával a szegedi börtönben készített interjú. Mi volt ennek a beszélgetésnek a fő célja? Az ötvenhatosok legaktívabb szervezete részéről a szolidaritás kifejezése? Vagy inkább egy meghurcolt ember szemszögéből az Orbán-rezsim elnyomó eszközévé tett “igazságszolgáltatási gépezetnek” leleplezése?

Donáth Ferenc: Nehéz a két alternatíva között választani. Talán a szolidaritás volt az első ok, ami miatt elindultunk ezen az úton, de tény, hogy túl a szolidaritáson, nagyon érdekelt bennünket, hogy mennyiben különbözik és mennyiben hasonlít a mai igazságszolgáltatás az egykori megtorlás igazságszolgáltatására. Azt keressük, hogy a régi megtorló gépezet tükrében, hogy helyezkedik el a mai igazságszolgáltatási rendszer. Mit jelentenek, illetve jelentettek a kívülállók, illetve az érintettek számára.Tehát a válaszom: mindkettő! Mindkét célt magunk elé tűztük: éreztetni a szolidaritást, és ugyanakkor feltárni az összefüggéseket.

VK: Hogyan fogadta a NIT BP küldöttségét Czeglédy Csaba? Megértette – és főleg megérezte – az ötvenhatosok üzenetét?

DF: Abszolút megértette. A találkozás első pillanatától Czeglédy Csaba szavai, mimikája, egész viselkedése azt mutatta, hogy teljes mértékben átérzi a szolidaritási gesztust is, és világosan látja a hatvanadik évforduló jelentőségét is. Beszélgetőtársunk azt üzente a börtönből, hogy az ő esetéből tanulnia kell a társadalomnak. Meg kell értenie a kockázatot mindenkinek, aki ellenzékiként él, gondolkodik, vagy más okból kerül a gépezet útjába. És persze újra meg kell érteni a civil kurázsi jelentőségét.

[mnky_ads id=”10552″]

Saját magát szalámizza majd fel a Fidesz

VK:  A Czeglédy-interjú igazi meglepetése az, amit az előzetesben tartott politikai fogoly a büntetésvégrehajtás működéséről, a szegedi bv-sek emberséges, korrekt magatartásáról és hozzáállásáról mesélt. A legkevésbé meglepő pedig az, amit az ügyészségről mond. A mai Orbán-féle ügyészséget egyszerűen az 50-es években működtetett ügyészséggel említi egy lapon. Mindennek kapcsán elképzelhető, hogy az Orbán-rezsim bukását a meghurcoltak rehabilitációja követi majd? Elérheti a felelősségre vonás a politikai koncepciós perek megrendelőit, kreálóit és levezénylőit?

DF: A történelem inkább arra tanít, hogy amikor saját magát szalámizza majd a Fidesz, és saját megbízható embereit dugdossa a börtön süllyesztőjébe, és ezt kell felülbírálnia, – akkor fog úgy meghasonlani, hogy nem kerülheti el a bukást. Addig, amíg két – két és félmillió ember tapsol annak, hogy “de jó hogy így jár el az ‘ellenséggel’ a Fidesz”, addig szilárd a hatalmi bázisa. Ha majd ott tart, ahol a rákosista rendszer a fordulat éve után, hogy a saját vezető garnitúráját kell “árulás” miatt újra, meg újra koncepciós eljárás alá vonnia, akkor az már a viszonylag gyors bukás jele lesz.

Nem kímélte az ügyészséget

VK: Június 15-én kis létszámú, de annál hatásosabb demonstrációt rendeztetek a Markó utcában. Ötvenhat szellemét őrző, jobbára idős demokraták mentek az ügyészség elé – tudatosan az ügyészek munkaidejében. Hadd lássák, hadd hallják a Markó utcában dolgozók, hogy odakint éppen az ellen demonstrálnak, amit az ügyészség politikai megrendelésre a rövid időre visszaszerzett szabadságunkkal művel. A cinizmus csúcsa,hogy “odabent”, az ügyészségen eközben éppen ötvenhatos emlékrendezvényt tartottak. Éppen így lett tökéletes az 56-os demonstrációsorozatotok üzenete?

DF: Igen, azt az egyszerű igazságot sikerült bizonyítanunk, amit a közmondás úgy fejez ki, hogy “A hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát”. Nagyon világosan tudtuk demonstrálni azzal, hogy miközben Polt Péter méltatta az 56-os megtorlások dokumentációjának összeállítását a Nagy Imre per hatvanadik évfordulóján, odakint a Nagy Imre per másodrendű vádlottjának fia rámutat Czeglédy Csaba több mint egy éves vádemelés nélküli előzetes fogva tartása kapcsán, hogy mennyire hasonlóan működik a mai ügyészség, mint az egykori megtorlás ügyészsége.

Donáth Ferenc és Veres Dávid képes interjúja itt jelent meg teljes egészében: “Amikor az én apámat vitték”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük