Sorting by

×

A miniszterelnök által állított ostobaságtól nem kell tartani! – üzente a tanárszakszervezet a “kampányszékről” uszító Orbánnak

Orbán Viktor szerdán Egerben a gyermekvédelminek nevezett népszavazás mellett kampányolt és a genderőrület megállítására szólított fel: “Mi elvárjuk a tanároktól, elvárjuk az iskolától, hogy ne neveljék át a gyerekeinket. Nem adtuk át a jogunkat soha senkinek, hogy más határozza meg helyettünk, mikor, hogyan kell a gyerekeinket szembesíteni az életnek ezekkel a nagyon nehéz kérdéseivel. (…) Ez a szülő dolga, ezt a jogot pedig meg kell védeni, különben elveszik”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) visszaüzent a kormányfőnek

“Nyitott kapukat dönget. Az iskolákban, óvodákban nincs ‘genderőrület’, úgyhogy nincs mit megállítani, ahogy nincs nem-átalakításra nevelés és egyéb, a miniszterelnök által állított ostobaságtól sem kell tartani. (…) Az óvodai és iskolai dolgozók elleni hangulatkeltést, a sztrájkolók elleni retorziós intézkedéseket pedig haladéktalanul tessék befejezni!”

Egy gyakorló pedagógus reakciója

“Tanárként fel lettem nyilvánosan szólítva, hogy fejezzem be a gyermekek átnevelését. Órák kellettek hozzá, mire valamelyest lehiggadtam. Azóta sem tudom értelmezni, mire gondolt a költő. Tényleg.
Aztán sokáig gondolkodtam, és rájöttem, hogy abban igaza van, hogy átnevelő munkát végzek, hisz a pedagógia, a nevelés erről szól. Nem tudom, mit szólna hozzá akárki, ha a gyermek ugyanúgy jönne ki 12 év iskola után, mint ahogy bement?

Szóval igen, átnevelem a gyerekeket. Hisz az átadott tudás által folyamatosan épül, fejlődik a gondolkodásmódja.

  • A fejlesztett képességek hatására folyamatosan fejlődik és formálódik a személyisége.
  • Átadom nekik azokat az alapértékeket, amikben én hiszek, ami a szeretet és az elfogadás. (ismerős ez valahonnan?)
  • Meghallgatom a problémáikat, a lelki gondjaikat, és próbálok nekik segíteni, ami által szintén változnak.
  • A történelem által hozzásegítem őket, hogy kialakuljon a nemzettudatuk, legyen magyar identitásuk.
  • Az állampolgári ismeretek által megtanítom nekik a demokrácia működését, és azt, hogyan legyenek jogtudatos és felelős állampolgárok.
  • A saját személyiségem is hat rájuk – ehhez meg sem kell sokszor szólalnom – , aztán ebből azt vesznek át, amit ők akarnak, bármiféle kényszer és elvárás nélkül.
  • Az osztályon belüli programok, de még a konfliktusok is alakítják a személyiségüket, mert ezáltal magabiztos, önmagáért kiállni tudó, megfelelő önismerettel rendelkező, kritikai gondolkodással bíró emberek lesznek.

Kérdezem én, ezt fejezzem be? Ezt ne tegyem?

Tagadjam meg az egész pedagógiát, az esküt, amit a diplomám átvételekor tettem? Ha erre vonatkozik a kérés, akkor tényleg nincs szükség rám, köszönöm szépen, pedagógia nélkül bárki lehet a gyerekekkel, a gyermekfelügyeletet – ami akkor ezek szerint az elvárás – akárki el tudja látni.

Ha pedig úgy kell értenem ezt a felszólítást, az átnevelést, ahogy a propaganda érti, akkor talán még rosszabb a helyzet. Mert akkor kikérem magamnak!

Kikérem azt, hogy bárki azzal vádoljon, hogy én valaha is akár egy gyereket átneveltem nem vagy szexuális orientáció tekintetében!

Ez egy aljas és undorító rágalom, nyílt uszítás és gyűlöletkeltés minden magyar pedagógus ellen!

És ezt most ki kellene kérnie magának minden pedagógusnak, pártállástól függetlenül!

Ha mégis van valaki tanárként, aki végzett már átnevelést ily módon (ezt teljes mértékben kétlem), őt én kérem meg határozottan, hogy fejezze be!

Bármelyik interpretáció is az, amire gondolni kell, mindegyik felháborító. És igen, jöhettek megint azzal, hogy ez kampányszöveg, de baromira nem. Ez egy reakció. Reakció egy tegnap elhangzott nyílt támadásra, ami egy fokkal sem különb, mint a listázás. Sőt… Most már lehet, hogy csendben kellene maradni, és nem uszítani. De tényleg.”

Kapcsolódó

A miniszterelnök által állított ostobaságtól nem kell tartani! - üzente a tanárszakszervezet Orbánnak a nyílt uszító rágalmára

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.