V. Naszályi Márta esete egy várbéli őslakos ingatlanügynökkel – avagy (központozás nélkül) polgármestert zsarolni nem kell félnetek?

Nem szeretném, hogy rémhírek terjedjenek a kerületben, ezért nyílt levélben válaszoltam az ingatlanügynök közérdekű beadványára – kezdte közösségi oldalán bejegyzését V. Naszályi Márta, a Várnegyed polgármestere.

Annyira fontos, a kerületet olyan mélyen érintő kérdéseket feszeget, és olyan valótlan adatokat is tartalmaz, hogy kénytelen vagyok nyílt levélben válaszolni .

Részlet a némi zsarolásízzel fűszerezett “lakossági” megkeresésből 

“Az I. kerületi lakosok között ugyanis nagy visszhangja van annak, hogy mióta Ön polgármester lett,

gyakorlatilag leállította az I. kerületi bérlők lakáscserékkel kapcsolatos mozgását és ezt a fajta röghöz kötést a bérlők – érthető módon – nehezen viselik és ennek egyre inkább hangot is adnak, hogy rosszul döntöttek októberben.

Ezek a bérlők ugyanis érdeklődnek telefonon, levélben, személyesen, de tavaly október óta semmiféle választ nem kapnak az önkormányzattól a beadott kérelmeikre: sem jóváhagyást, sem elutasítást. A családokban volt ahol gyermek született, kicsi lett az eddigi garzon és szeretnének nagyobb lakásba költözni, vagy éppen fordítva.”

Fenyegetés…?

“A vár és szoknyája – ahogyan Ön is tudja – olyan, mint egy nagy falu, mindenki ismer mindenkit. A sajtótól és az I. kerületi bérlőktől rengeteg telefonhívást kapok amiatt, hogy

az Ön apparátusában többen is dolgoznak, akik ugyanilyen módon jutottak önkormányzati bérlakáshoz, de Ön ezekről nem nyilatkozik csak a jobb oldalról a várba felkerült politikusokról.”

A média készül ezeket részleteiben kiteregetni és azoknak az I. kerületi bérlőknek a nevét is nyilvánosságra hozni, akik szintén a baloldal közismert szereplői. Tudom, mert sok telefonhívást, illetve kérést kapok ez ügyben.

Én ezekről soha nem nyilatkoztam, pedig az elmúlt 25 évben az én irodám intézte ezeknek a csereügyleteknek a nagy részét,

így minden részletet és adatot pontosan ismerek, de az üzleti korrektség és titoktartás szabályait betartom és komolyan veszem. Nem élek vissza azzal, hogy rengeteg információ birtokában vagyok ezekkel a cserékkel kapcsolatosan.”

Perelünk, perelgetünk….

“Egy személyes találkozó alkalmával lenne alkalmam tisztázni T. Polgármester Asszonnyal a jelenleg fennálló jogi helyzetet és joggyakorlatot és megbeszélhetnénk a mindenki számára tiszta és rendezett jogi helyzetet, hogy

ezekre az Ön számára várhatóan rendkívül kínos perekre ne kerüljön sor.”

A polgármester nyílt levele: válasz dr. Wágner Ágnes közérdekű beadványára

“Sajnálom, hogy nem tudtunk találkozni, de március 16. óta senkivel sem találkoztam a polgármesteri hivatalban, mivel a járványveszély miatt lezártuk az ügyfélforgalom előtt az épületet. A korábban megbeszélt időpontokat lemondtuk vagy skype-os megbeszélésként tartottuk meg. Magam is nehezen élem meg, hogy a járvány miatt minden sokkal lassúbb, nekem is fontosak a személyes találkozók, de a hivatal biztonságát garantálnunk kell. Kocsis Mariann a polgármesteri kabinet titkárságvezetője, ezért természetes, hogy kezeli a beérkező telefonokat, és jelentkezni fog, amint tudunk személyes időpontot adni. Mivel még nincsen kormányzati döntés a veszélyhelyzet végéről, ezért nem tudok biztosat mondani a hivatal ügyfélforgalmának visszaállításáról sem.

Addig is igyekszem a facebook-os fogadóórákon és a beérkező levelekre mindenkinek válaszolni, ami nem mindig sikerül azonnal a sok megkeresés miatt. Érdekes, hogy engem eddig nem kerestek azzal, hogy leállítottam volna a lakáscseréket.

Mivel nem lenne jó, ha téves információk keringenének a kerületi lakók között, szeretnék valamit tisztázni:

nem állítottam le a kerületi lakáscseréket. Nem volt ilyen szándékom és nem is tehettem volna, mivel a lakástörvényt nem írhatom felül. 2019. októbere óta is folyamatosan zajlanak lakáscserék a kerületben. Az változott, hogy a választások óta a hivatal munkatársai szigorúan ellenőrzik a csere jogszerűségét, a csereként szolgáló lakást és az egyéb körülményeket. Amelyik csereszerződést rendben találtuk, ott minden esetben megadtuk az önkormányzati hozzájárulást a lakáscseréhez, és megkötöttük az új bérlővel a szerződést.

Egy dolgot állítottunk le: a Várnegyed újságban megjelenő, jogszabálysértő hirdetéseket, amelyek a bérleti jogok „eladásáról” vagy „vételéről” szóltak azzal a kiegészítéssel, hogy „minden megoldás érdekel”. És ehhez kapcsolódva azt a gyakorlatot, hogy az önkormányzat az Ön ingatlan irodáját ajánlja a cserélni szándékozó lakóknak.

Minden lakáscsere ügyében kérelmezőnek és érdeklődőnek igyekszünk a lehető leghamarabb választ adni.

De – mint azt Ön nyilván tudja – a kérelmezőket akkor sem éri hátrány, ha az önkormányzat nem válaszol, mivel a lakástörvény így rendelkezik:

89 § (1) Ha e törvény a bérbeadó hozzájárulását írja elő, a bérbeadó a hozzájárulásáról vagy annak megtagadásáról a megkeresésétől számított harminc napon belül köteles nyilatkozni. A határidő indokolt esetben egy alkalommal további harminc nappal meghosszabbítható, erről a bérlőt írásban értesíteni kell.

(2) Ha a bérbeadó harminc – vagy az (1) bekezdés szerint meghosszabbított további harminc – napon belül nem válaszol, azt a hozzájárulás megadásának kell tekinteni.

Tehát, amikor az önkormányzat kifejezetten nem tagadja meg a hozzájárulást, senkinek nem okoz semmilyen érdeksérelmet

Csak azt mondjuk, hogy bár mi nem támogatjuk ezt a lakáscserét, de jogszerűen megakadályozni sem tudjuk, ezért hallgat az önkormányzat. Ha tehát egy bérlő lakásának földhivatali bejegyzése késlekedik, akkor az ügyvédjénél érdemes érdeklődnie, hogy mi lehet ennek az oka.

Aki azt állítja, hogy az önkormányzat hallgatása miatt éri őket hátrány, az téves tájékoztatást ad az ügyfelei részére, és ő okoz nekik kárt.

Mi azt szeretnénk, ha az önkormányzati lakások közötti, az élethelyzet változásából adódó lakáscserék minél könnyebben és gyorsabban megtörténnének, ennek rendeleti előkészítése zajlik.

Úgy tűnik, közös bennünk, hogy egyáltalán nem érdekel engem se, hogy egy bérlő jobb- vagy baloldali szavazó

Egyedül azzal foglalkozom, hogy az adott bérleti szerződés jogszerű vagy jogszerűtlen, a kerület közössége számára előnyös vagy káros. Nyilatkozni is erről szoktam. A média általában a szenzációt keresi, ezért az ismert emberekre koncentrál. Engem viszont az érdekel, hogy a kerületi lakások ne legyenek ellenőrizetlen adásvétel tárgyai. Hogy a kerületi lakókat ne érje hátrány, megkülönböztetés vagy megtévesztés.

Nem tudom, hogy miért akarnának perelni a kerületi polgárok, és hogy miért Önt keresik ezzel. Kérem, hogy irányítsa őket hozzám ugyanúgy, mint a média munkatársait is! Mindenkinek a rendelkezésére fogok állni.

Ha Önnek tudomása van arról, hogy jogtalanságot követtem el, akkor állampolgári kötelessége megtenni a jogi lépéseket, én állok elébe

Azt viszont el sem tudom képzelni, hogy egy személyes beszélgetés hogyan téríthetné el Önt ezen állampolgári kötelességeitől. Eddig is és ezután is mindenkivel találkozom, aki ezt kéri tőlem. Nagyon sok megkeresés érkezik, de mindenkivel, Önnel is időpontot egyeztet a kabinet amilyen gyorsan csak tud.

Biztosíthatom róla: beszélni fogunk és tisztázzuk a jogi helyzetet.

Azt el tudom önnek mondani, hogy volt több olyan csereszerződés, amelynek a jóváhagyását az önkormányzat jogszabálysértés miatt megtagadta, több olyan, amely esetben hallgatott, és több esetben már polgármesterségem alatt is megadtuk a hozzájárulást.

Azt is elmondhatom, hogy jogi lépéseket teszünk több jogszabálysértést tartalmazó ügyben is, amelyet feltártunk, és szerintem ezek nem az én számomra lesznek kínosak.

Üdvözlettel: V. Naszályi Márta, polgármester”

koronavírus

Egy hozzászólás itt: “V. Naszályi Márta esete egy várbéli őslakos ingatlanügynökkel – avagy (központozás nélkül) polgármestert zsarolni nem kell félnetek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük