Exkluzív! V. Naszályi Mártával a “válságkezelő alapjövedelem”-től, Bayer Zsolt második várbéli lakásszerzéséig

A Várnegyed polgármestere, V. Naszályi Márta a veszélyhelyzetben elsőként vezeti be kerületében szociális alapon a “válságkezelő alapjövedelem” intézményét! A Városi Kurírban jelenleg is zajlik egy vita a “létpénzről”, ezért is kerestük meg a polgármestert.

-Miért döntött a létpénz bevezetése mellett?

-Én általában is nagy támogatója vagyok a “létpénznek”, vagy ahogy mi hívjuk a Párbeszédben az állampolgári alapjövedelemnek, mert azt gondolom, hogy a XXI. században ez így méltó az emberekhez és ráadásul számos társadalmi probléma megoldását is jelentené.

– Mi a terv, meddig akarják adni ezt a támogatást és milyen számtant kellett elvégezni előtte, hiszen még nincsenek úgynevezett bázisadatok?

– Egyelőre három hónapra látunk előre, a bevezetés előtt elvégzett számítások pedig  valóban nehezen mentek éppen az olyan alap adatok hiánya miatt, mint, hogy fogalmunk sincsen, hányan váltak a kerületben nagy-hirtelen munkanélkülivé. A számításokat arra alapoztuk, hogy milyen adatok vannak a szociális ellátórendszerben. Az arra elkülönített százmilliókkal igyekszünk jól gazdálkodni, különösen a nagyon rugalmasan kezelhető  krízistámogatás összegével. Azon leszünk, hogy ha valaki már igényelte ezt a krízistámogatást és a jövedelme még így sem éri el a havi 100 ezer forintot, akkor ezt legalább három hónapig egészítsük ki neki.

– Arra felvetésre -amit bevalljuk, egyfajta sztereotip gondolkodás szült- hogy a “jómódú” Várnegyedben talán nincsenek sokan a szociális rászorulók, mit válaszol? 

– Ez nem magalapozatlan gondolat, de ebben a formában nem igaz. A várkerület összehasonlítva az ország számos más régiójával, valóban jó helyzetben van. Nálunk nincsenek olyan szélsőséges adatok, mint a 90%-os munkanélküliség és a mi önkormányzatunknak sincsenek egyelőre likviditási gondjai. Azért hozzá teszem, hogy még nálunk is összegyűlik havonta 40-50 szociális kérelem, mert az úgymond “gazdag várkerületben” is vannak családok, ahol az egy főre jutó jövedelem még a 10 ezer forintot sem éri el havonta. Azt sem mondhatom, hogy tömeges nálunk a közmunka, de azért vannak közmunkásaink is.

– Mit gondol a kormány egyre jobban kibomló gazdaságvédelmi csomagjáról?

–  Egyelőre még elemzem a rendelkezéseket, így részletes véleményt nem mondanék, inkább valamiféle személyes politikai nyilatkozatot tennék. Nem csodálkozom. A bejelentés maga teljesen kontúrok nélküli és általános volt. Eddig mindenkinek, aki erről kérdezett, azt a választ adtam, hogy nincsenek konkrét információim, mégpedig azért, mert nagyon kevés a konkrétum, ami emögött a csomag mögött van. Most már azonban mondjuk ki végre, Orbánék nem foglalkoznak az emberekkel, saját holdudvarukkal vannak elfoglalva, pontosabban még most is azt keresik, hogy hozhatnák őket helyzetbe. Arról nem is beszélve, hogy az egész veszélyhelyzetet, emberek csődbemenetelét, megbetegedését és adott esetben még halálát is arra  használják, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéket, az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, így kovácsolva a bajból politikai hasznot maguknak. Én ezt mélységesen elítélem.

Beszélgetésünk fő kérdésén túl, hiszen ez most az egyik slágertéma, nem kerülhető meg Bayer Zsolt publicista második sikeres lakásszerzése a Várban.

–  A bérleti szerződések egy része jogilag is támadható, ezt készítettük elő, amikor átnéztük az összes bérleti szerződésünket. Már ott is lennének a bíróságon a beadványok, ha a járványhelyzet miatt nem állna az ítélkezés. Van ezeknek a szerződéseknek egy másik csoportja, ami viszont erkölcsileg helyteleníthető. Ezek közé tartozik a kérdésben szereplő is. Visszafelé nem tudunk és nem is akarunk rendeleteket hozni, de a jövőt meghatározza az, ahogy átdolgozzuk a lakásbérleti szerződéseink rendszerét. Tény, hogy ez nem fogja kielégíteni az azonnali bosszúra szomjazók igényeit, de reményeink szerint meggátolja a káros gyakorlat folytatását.

Kapcsolódó

 

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük