Vádat emelhetnek a pszichiátrián meghalt fiatalember ügyében?

Egy fiatal férfit egy évtizeden át több mint egy tucat tudatmódosító szerrel kezelték, elektrosokkolták, végül egy pszichiátrián halt meg, jóformán magatehetetlen állapotban.

Vádemelés

A Jász-Nagykun megyei fiatalembernél 2007-ben jelentkeztek először olyan szorongásos tünetek, melyek miatt szülei pszichiátriai kezelésre vitték. Ekkor pszichotikus zavarokkal diagnosztizálták, amelyre többféle pszichiátriai szert írtak fel kezelés gyanánt. Átmenetileg enyhültek ugyan a tünetei, ám időről időre újra visszaesett, így az évek alatt többször is be kellett feküdnie pszichiátriai osztályokra. Mivel a gyógyszeres kezelések rendre hatástalannak bizonyultak, folyamatosan váltogatták a hatóanyagok kombinációit, így végül több mint egy tucat pszichiátriai szert próbáltak ki rajta. 

Bár agyógyszeres terápiákkaljavulást nem tudtak elérni a fiatalembernél, az egyre-másramegjelenő mellékhatások bőséges bizonyítékul szolgáltak arra, hogy a szerek működésbe léptek.Ezeknek köszönhetően fizikai állapota is egyre romlott, meghízott, vérnyomás- és hormonális problémák jöttek elő, így kiegészítő kezelésként további tablettákat írtak fel neki- adta hírül az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

Embertelen lét

Mi után akórhát elbocsátotta, a Szülők, látták, hogy fiuk lassan már az önellátásra is képtelenné válik a hosszú távú antipszichotikus szertől, ezért ijedtükben  sürgősséggel vissza utaltatták a kórházba.

Ettől fogva már gyakorlatilag a kórházi ágya jelentette számára az életteret, izmai annyira merevvé váltak, hogy felülni is csak segítséggel tudott. Egyre nagyobb felfekvések keletkeztek a testén, melyek egymás után el is fertőződtek. A kórházban összehívott sebészeti konzílium azt is megállapította, hogy a fertőződések oka a felfekvésekbe jutott fekália volt.

E közben az őt kezelő pszichiáter úgy döntött, az „alapbetegségét” elektrosokk-kezeléssel (ECT) volna indokolt megszüntetni. Mialatt teste egyre inkább elfertőződött a felfekvéseitől és a katéterezéstől, emiatt pedig láz is gyötörte, emberi ésszel alig felfogható módon, 10 elektrosokk-kezelésnek vetették alá.

Váratlanul azonban aluszékonyságot és testszerte finom izomrángásokat észleltek nála, így sürgős neurológiai vizsgálatot rendeltek el. Pszichiátere később a zárójelentésben így indokolta döntéseit:

„…A szeptikus [elfertőződött] állapot zajlása közben is folytattuk az ECT kezelést, mert a mozgás javulását az általános állapotjavulás előfeltételének tartottuk.”

 

Hetekkel később, amikor már folyamatos hányinger és hasmenés hatására testsúlya is kórosan lecsökkent, a kórházi részleg átmeneti bezárása miatt átszállították egy másik kórházba. Ekkorra azonban már annyira előrehaladott fertőzések voltak a testében, hogy nem tudták megállítani a folyamatot, a férfi elhalálozott.

Nem vigasz, de fontos

Az elhunyt férfi édesapja egy jogvédő szervezethez fordult, akik segítségével többek között rendőrségi feljelentést is tettek. A 2018 óta tartó kivizsgálás végül eredményesen zárult: a nyomozó hatóság vádemelésre továbbította az ügyet a járási ügyészséghez, most már náluk pattog a labda.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük