A vajdasági magyar általános iskolások ezentúl nem kirándulhatnak majd Magyarországra

Szeptembertől csak Szerbiába és a Boszniai Szerb Köztársaságba lehet osztálykirándulásokat szervezni, és ezek az utak a jövőben olcsóbbak lesznek – jelentette be Vesna Nedeljković a szerb az Oktatási Minisztérium illetékese.

A kirándulásokat továbbra is a 2010-ben elfogadott szabályzat alapján szervezik majd, de már készül az új tiltó és korlátozó rendelet, amely a következő iskolaévtől lesz hatályos.

Ebben pontosan meg lesz határozva a diákok kora szerint, hogy Szerbia melyik részére utazhatnak, és ott milyen helyeken szállhatnak meg. Ez az intézkedés egyesek szerint akár a korrupció lehetőségeit is megnyitja, hiszen ezzel a minisztérium akár a neki kedves turisztikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozásokat tudja előnybe hozni.

Nedeljković hozzátette, az új szabályzat szerint a hetedikes és a nyolcadikos diákok a Boszniai Szerb Köztársaságba is elutazhatnak. A változtatások célja, hogy a diákok először a saját országukat ismerjék és szeressék meg, ezért majd csak az érettségi kiránduláson lehet külföldre utazni – húzta alá Vesna Nedeljković.

Kimondható, hogy a tervezett intézkedés diszkriminálja és súlyosan sérti az összes szerbiai nemzeti kisebbséget, így a délvidéki magyarságot, illetve a magyar általános iskolásokat is.

Szerbia szerte nagy számban tanulnak olyan diákok, akik valamely nemzeti kisebbség tagjai.

Délvidéken 8 olyan általános iskola működik, ahol kizárólag magyar tannyelvű osztályokban tanulnak.

Ezeknek a gyerekeknek ezentúl nem lesz lehetőségük megnézniük a Feszty-körképet Ópusztaszeren, vagy megcsodálni a Hősök Terét Budapesten, ellenben megnézhetik a Banja lukai várat vagy a Virágházban Titó sírját.

Emlékeztetőül, Szerbia köztársasági oktatási államtitkárát Vicsek Annamáriának hívják, míg a tartományi oktatási titkárságot Nyilas Mihály vezeti. Pásztor István pártjának politikusai tehát most

a saját szavazóik érdekeit képviselve fel kell emelniük a szavukat és tiltakozni,

azonban a VMSZ szervilis viselkedését és politikai gyávaságát ismerve ez semmit sem jelent.

Ki kell emelni, hogy ugyan Magyarországon is létezik hasonló program, amely támogatja, hogy az általános iskolák hetedik, illetve a középiskolások harmadik osztályosai magyarok által is lakott határon túli területeket látogassanak meg állami támogatásból. Azonban a szerbiaival ellentétben ez inkább csak egy lehetőség mintsem korlátozó szabályozás, ami jól mutatja, hogy Szerbiában egy átgondolatlan és sok esetben kisebbségellenes kirándulási szabályozást készítettek elő.

A Határtalanul! program a külhoni magyaroknak is erőt ad

A Határtalanul! Program lehetőséget jelent arra, hogy a fiatalok felismerjék, nem csak mi vagyunk a Kárpát-medencében – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a Határtalanul! program a határon túli magyaroknak is erőt ad, például a helyben maradáshoz.

Az államtitkár elmondta, az elmúlt években folyamatosan emelték a programra szánt támogatás összegét. Míg kezdetben csak néhány száz millió forint volt a támogatás mértéke, mostanra több milliárd forintra nőtt. Hasonló mértékben növekedett a programban résztvevők száma is – fűzte hozzá.

A program célja, hogy minden magyarországi diák úgy végezze el iskolai tanulmányait, hogy közben egy határon túli magyar közösséget, osztályt is meglátogat.

(Forrás: delhir.info, MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük