Vajon lehetnek Orbánnak dinasztikus tervei? – Mit huhog a Hóbagoly

Orbán Viktor több éves álma teljesült, amikor a “puritánul” -25-30 milliárdért- kialakított volt Karmelita kolostorba költözött, a Várba. Az egykori királyok lakóhelyén már sok 100 éve nem élt koronás fő, a hely azonban szimbolikusnak tekinthető.

Lesz hol pöffeszkedni

A kormányfő Várba költözése része a Horthy -korszak restaurációjának, a szobrok helyreállítása után, az ország kormányzójának a helye is a történelmi környezetbe illeszkedik. Lesz hol pöffeszkednie Döbrögi uraságnak.

Sokan eljátszottak a gondolattal, hogy vajon lehetnek-e Orbánnak dinasztikus tervei, követi-e a korona a miniszterelnököt a várbeli palotájába. Az ATV több fideszes politikust kérdezett meg, mit gondol arról, hol van a korona igazi helye. Köztudott, hogy jelenleg az Országház kupolatermében látható történelmünk egyik legbecsesebb kincse. A korona általános vélekedések szerint egy műtárgy, amely múzeumba való, ott a helye a múltunk számos értékes emléke mellett.

Az új Alaptörvény, a Nemzeti Hitvallás részben 2012-ben nyilvánította ki hogy „tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország állami folytonosságát és a nemzet egységét…” Ez a jogfolytonosság a magyar nemzet fennmaradásának az alapja – mondják.

Napjainkban méltó körülmények között állítják ki a koronát, az Országházba látogató turisták egyik kihagyhatatlan úti célja. Olyan nevezetesség, amely a régmúlt idők nagy tanújaként emlékeztet az elmúlt történelmi korokra.

Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének az elnöke a status quo, a “konzervatív megoldás” híve; neki az tetszene jobban, ha a Szent Korona az Országházban maradna, az állandóság miatt is- mondta az ATV-nek.

Elhuhhantotta magát!

Igencsak belecsapott a lecsóba azonban Boross Péter, aki kilencven éves kora ellenére gyakran megszólal közéleti kérdésekben.

A volt miniszterelnök szerint , jelenleg az Országház Kupolacsarnokában a Szent Korona “nem kapja meg azt a tiszteletet, mely évszázadokon keresztül bevésődött a generációkba”.

Boross Péter azt jó döntésnek tartja, hogy kihozták a múzeumból, de szerinte “egy méltóbb elhelyezést” igényelne a Szent Korona a tekintélye és kisugárzása okán a mostaninál.

Antall József egykori közeli munkatársát ugyanakkor zavarja, a látogatási “metodika” az, hogy a Kupolacsarnokban a különböző turistacsoportok odasereglenek, a Szent Koronához és bárki, “oda nem illő öltözékben” látogathatja.

Méltatlannak tartja, ahogy fogalmazott: “Fiatalemberek “egy gatyában”, és fiatal nők “lenge öltözetben, fedetlen keblekkel” is odamehetnek, szerinte ennél méltóbb körülményeket kellene teremteni.

Megdöbbentő, hogy az egykori kormányfő megszüntetné a mai gyakorlatot, nem engedné, hogy akár még “illendő öltözékben” is látogatható legyen a korona. Úgy gondolja: ” Nem kellene látogatni! Legfeljebb évenként, időnként megmutatni.” Ha jól emlékszem, így volt ez a királyság idején is.

A folytatásban:  Csak keményebbre ne forduljon a tél!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük