Vajon mennyi kamatot fizet az állam a nyugdíjasoknak a hitelezésért?

A nyugdíjszakértő szerint az infláció megugrott az év végére, de a jövő évi költségvetésben még nem igazították ehhez a számokat.

Lehet, hogy a kompenzáció csak egy év múlva érkezik

Csak 2019 novemberében számíthatnak az idei őszi infláció teljes kompenzációjára a nyugdíjasok – mondta az ATV-ben Farkas András nyugdíjszakértő. A rendszeres nyugdíjemelést ugyanis Magyarországon az előre jelzett infláció mértéke alapján kell végrehajtani. Ez a mérték januárban még csak három százalék volt, de a valós infláció az év végére ennél jóval magasabb lett. A jövő évi költségvetésben még csak 2,7 százalékos emelés szerepel januárra, ha ezt menet közben nem módosítják, akkor a kompenzáció csak jövő novemberben érkezik meg az érintettekhez. Addig gyakorlatilag hiteleznek az államnak.

Jobban jár, akinek külföldön is vannak befektetési alapjai

A szakértő szerint a kötvények lehetőséget nyújtanának arra, hogy az előtakarékosság az államadósság-kezelés részévé váljon. Viszont mivel a nyugdíjhoz hasonlóan az állampapírok kifizetése is állami feladat, jobban jár, akinek külföldön is vannak befektetési alapjai. Farkas hozzátette, az állampapírok soha nem arra szolgáltak, hogy nagy hozamot érjenek el a piacon, hanem hogy a biztonság iránti igényt kielégítsék.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a befizetett díjak 20 százalékát vissza lehet igényelni adójóváírásként, évente maximum 150 ezer forintot. Hasonló a nyugdíjbiztosítás is, amelynél 130 ezer forintot lehet visszaigényelni.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Rég nem volt ekkora az infláció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük