Vajon mióta szedtek a betegek rákkeltő vérnyomáscsökkentőt?

Az MSZP szerint a kormánynak vissza kellene perelnie a gyógyszergyártóktól azt a pénzt, amit rákkeltő vérnyomáscsökkentőkre tb-támogatásként kifizetett.

Rákkeltő adalékanyag

Hegyi Gyula, az ellenzéki párt alelnöke pénteken Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, kivonták a forgalomból a valsartan hatóanyagú gyógyszereket Magyarországon, mert rákkeltő adalékanyag került a készítményekbe.

Senki nem tud semmit

A szocialista politikus szerint az egészségügy felelősei semmilyen tájékoztatást nem adnak a 200 ezer érintett betegnek, milyen veszélyekkel járt ezeknek a gyógyszereknek a szedése, mióta szennyezettek.

Hegyi Gyula szerint egy doboz gyógyszer tb-támogatása mintegy ezer forint, a 200 ezer beteg közül pedig nagyon sokan több hónapra váltják ki a készítményeket. Az állam milliárdokat költhetett a szennyezett gyógyszerekre – mutatott rá.

Vissza kell perelni a pénzt

Szorgalmazta, hogy a gyógyszertárak váltsák vissza ezeket a készítményeket, de ez nem elég, mert a tb-támogatás is „kútba esett”. Ezért kellene visszaperelni a pénzt a gyógyszergyártóktól – közölte.

Hegyi Gyula azt hozta fel példaként, ha egy kis cukrászdában fagylaltmérgezés történik, akkor bezárják a helyet, napokon belül megnevezik a felelőst. Rákkeltő vérnyomáscsökkentők esetében minimum ilyen szigorral kellene eljárni – hangoztatta.

Még nincs döntés

Az európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre azt mondta, a listavezetőről még nincs döntés és a Párbeszéddel közös indulást sem tartja száz százalékosnak. Utóbbival kapcsolatban hozzátette: ennek semmilyen más oka nincs, mint hogy erről nem született megállapodás és döntés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük