Ha egész macskaszázad vonul előtte, ez a kutya akkor sem mozdul!

Elképesztő intelligenciával segítik társukat a vakvezető kutyák. Kutyák még egyáltalán ezek a tökéletesen kiképzett, hűséges labradorok? Inkább azt mondhatnánk: valahol az ember és a kutya között, félúton járnak…

Csetlő-botló kölyökből vakvezető

Magyarországon évente nagyjából húsz-egynéhány vakvezető kutyát képeznek ki, vagyis a körülbelül 20 ezer teljesen vak honfitársunk közül elenyésző számú szerencsésnek lehet vakvezető kutyája. Évekig tart, amíg a várólistáról valaki segítő kutyához jut.
A kiképzés végére egy-egy kutya értéke legalább tízmillió forint, de a pénznél sokkal többet mondanak a részletek. Rendkívül hosszadalmas, fárasztó – érzelmileg a kutyát és a kiképzőt egyaránt próbára tevő – folyamat az a mintegy másfél év, aminek a végén a csetlő-botló kiskutyából tudós vakvezető lesz…

Nem igényli a simogatást, a jutalomfalatot

A kiképzés során megtanulják, miként kell közlekedni: a járdáról való le- és fellépésnél megállnak, kikerülik, jelzik az útba eső tárgyakat, vezényszóra megállót, padot, postaládát, zebrát, ajtót, lépcsőt, kijáratot, liftet keresnek, és megmutatják gazdijuknak azt is, hogy egy bankban, hivatalban melyik ablak mögött ül alkalmazott.
A vakvezető kutya, amikor dolgozik, kizárólag a feladatra koncentrál: még ha egy macskaszázad vonul el előtte, akkor sem mozdul. Éppen ezért az idegenektől sem igényli a simogatást, az etetést; az ő helye vak társa mellett van.

Megdöbbentő összhang!

Az pedig egészen egyszerűen csodálatra méltó, ahogyan a vakvezető kutya és embere folyamatosan cseréli a vezető, illetve a vezetett szerepét. Ahol látóra van szükség, ott a kutya dirigál, ahol meg új, ismeretlen útvonalat kell választani, ott az ember veszi át az irányítást. De a négylábú, ha kell, felül is bírálja a kiképzésen belé nevelt főszabályt. Ha a szabály miatt veszélybe kerülnének, vész esetén a kutya átveszi az irányítást!

Kapcsolódó

Elsodorta a zebrán és továbbment – a kamera mindent látott!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük