Új mozgalom segítené Karácsony Gergelyt

Segítene az ellenzéknek egy közös választási program kidolgozásában egy nemrégiben alapított új csoport, amelynek tagjai különböző színezetű kormányokban dolgoztak. A Válasszunk! 2018, vagy rövidítve V18 néhány tagja szerepet vállalna Karácsony Gergely árnyékkormányában is.

Balázs Péter volt uniós biztos a 168 Órának azt mondja, ő közvetítene abban, hogy az ellenzéki pártok egymásra találjanak. A V18 csoportnak jobboldali tagjai is vannak, köztük Bod Péter Ákos és Mellár Tamás is.

Balázs Péter a lapnak elmondta, megvan a szellemi kapacitásuk arra, hogy kormányzati programot is írjanak, de egyelőre közös választási minimumprogram kidolgozásában segítenének. “Ha megmarad az ellenzék választástechnikai szinten, csak listákról, jelöltekről, és nem programról beszélnek, akkor baj lesz. Mi azt is deklarálnánk, mik a nemzeti minimumok” – mondja a volt külügyminiszter.

Balázs Péter megjegyezte, hogy jó választásnak tartja Karácsony Gergelyt az ellenzék közös miniszterelnök-jelölti pozíciójára, mert „van önkormányzati és parlamenti tapasztalata, népszerű személyiség”. Hozzátette, közvetítőként szerepet vállalna abban, hogy egymásra találjanak az ellenzéki szervezetek.

Balázs Péter: Nem lehet a nyugat-európai adófizetők pénzén tovább potyázni

A volt uniós biztos a 24.hu-nak is nyilatkozott, egyebek között azt hangsúlyozva, hogy az Orbán-kormány már nem tudja sokáig azt játszani az Európai Unióban, hogy nekünk minden jár, de kötelességeink nincsenek.

“A magyar politikában most két előadást lát az ember. Az egyik egy szörnyen hamis bábszínház, amit Orbán Viktor ad elő, és arról szól, hogy támadják Magyarországot. Álkonfliktusokat próbál kampánytémaként eladni. Ezeknek egy része egyszerűen nem igaz, más része ugyan létezik, de nem ilyen méretben, vagy ilyen módon.

A második előadás arról szól, hogy ebből az aránytalan, meghamisított választási rendszerből az első fordulót kiiktatták, ezért a kisebb pártok nem tudják hitelesen megmérni a támogatottságukat. Az ellenzéki oldalon most 10-12 párt szerepel a politika színpadán. Azok, amelyek egy százalék körül mozognak, szembekerültek azzal, hogy ők bizony nem fognak bekerülni az Országgyűlésbe, és kezdenek felkéredzkedni a nagyok szekerére.”

“Orbánék kormányzása minőségileg nagyon rossz. Romlik az ország helyzete sok kulcsterületen. Morálisan szörnyen lezüllesztették az országot, többek között az újságírást is. A szemrebbenés nélküli hamisítás, ami bizonyos médiumokban megy, nagyon alacsony erkölcsi színvonal. De hatalomtechnikailag ügyes, mert olyan konfliktusokat tud felmutatni, amelyek ugyan nem léteznek, de nagy a mozgósító erejük. Orbán két éve felismerte azt, hogy a migrációban van egy ilyen matéria. Csak kétszer meg kell állítani a menekülthullámot, ami Németországba özönlik: egyszer a Keletinél, egyszer Röszkénél, és a téma évekig eláll, mint a befőtt, vissza lehet rá mutogatni.”

“Azt már nem tudják sokáig játszani, hogy nekünk minden jár, de kötelességeink nincsenek. Nem lehet tovább a nyugat-európai adófizetők pénzén potyázni. De ez nem úgy fog történni, hogy napi szinten beépítenek egy mechanizmust az uniós forrásokba, hogy aki tegnap bántotta a civil szervezeteket vagy a sajtót, az holnap nem kapja meg az átutalást. Ez így nem működik. Rendszerszerűen lehet megváltoztatni az egészet. Az Orbán-kormány sajnos megágyazott annak, hogy kimondják, legyen vége az ingyenpénznek. Ezt a következő hétéves költségvetésnél lehet megtenni, aminek a vitája 2018-tól kezdődik.”

(Forrás: 168 Óra, 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük