Választás – Felcsút

Először is szögezzük le, hogy a választás eredménye – azaz, hogy a fideszes Mészáros László követi majd Mészáros Lőrincet a polgármesteri székben – már a voksolást megelőzően sem volt kétséges. Arról azonban érdemes írni, és azzal kell is foglalkozni, hogy vajon milyen szempontok alapján döntenek az emberek. Vajon elegendő-e a logó, a párthűség, netán a félelem vagy a megfelelni vágyás munkálkodik az emberekben, amikor elmennek szavazni? Mennyire számít egy-egy személy vagy párt, pártok jelenléte?

A hűség hétköznapi alapjai

Az biztos, hogy Orbán Viktor szülőfaluja a helyiek szerint majdnem mindig fideszes volt. Az idegenekkel a lakosság nem túl közlékeny, de ha eljutunk valamiféle beszélgetésbe valakivel, akkor már egész tűrhető csevej alakul ki. Feltéve, ha sikerül meggyőzni az illetőt arról, hogy nem te vagy a patás ördög, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ott, mit várnak mondjuk a választástól. A felcsútiak többségének hűsége Orbánhoz, és Mészároshoz nagyon hétköznapi alapokon nyugszik. A falu épült-szépült, a fiataloknak tetemes összeget biztosítanak az otthonteremtéshez, és munkalehetőség is adódik.

Csak boldogulni szeretnének

Mélyebb dolgokba nem igen merülnek, faggatózni sem érdemes, de ettől még óriási hiba lenne a felcsútiakat negatívan minősíteni, hiszen csupán boldogulni szeretnének, és ehhez sokan lehetőséget is kapnak. Az idegeneket meg miért kedvelnék, ha már annyiszor kapott a település negatív kritikát például Mészáros Lőrinc miatt, miközben rájuk a kutya nem volt kíváncsi.

Arra sem, hogy ők mit gondolnak a Mészárosokról, vagy van-e gondjuk, bajuk.

Gyerekkori kapcsolatok

Egy kétkezi munkás ember például saját bevallása szerint egyáltalán nem foglalkozik pártpolitikával, nagypolitikával meg pláne, de Mészáros Lőrincet és utódját, a helyi Mészáros Lászlót is jól ismeri. Neki emberileg mindkettőről pozitív a véleménye, de ezen ne csodálkozzon senki, mert gyerekkora óta jól ismeri őket, és mindig ott voltak a faluban, lehetett rájuk számítani. Neki nincs baja azzal, ha előbukkan ott jelöltként bárki, és nem is mond rosszat a Kétfarkúak jelöltjéről. Inkább valami elismerés-féle cseng ki a szavaiból, hogy akad olyan, aki közéjük megy, mert azért mindig van hova fejlődni, és aki akar tenni, az tegyen.

Különben is, ahol nincs más alternatíva hosszú ideig, ahol nincs más, csak a Fidesz, ott mégis kire szavaznának? A kétkezi embernek fontos, hogy ismerje azt, akire voksol. Emberi kötődésnél nehéz lenne mondjuk sajtószabadsággal kontrázni, mert az nem olyan kézzel fogható, mint mondjuk.a kenyér. Ami meg máshol van, az máshol van.

Tablón a kisfiú Orbán

De az 1800 fős településen a szavazás napján ugyanaz van, mint szerte az országban; kánikula.
Bóbiskolnak a házak, a térfigyelő kamerák alig látnak mozgást. Hőguta van szavazási láz helyett. Az elkapott mondatokból kiderül, hogy még a nagy meleg ellenére is meglesz a 30 százaléknyi szavazó. Az 1.választókörzetnek helyet adó általános iskola szűk előterében régi zongora tesped. Egyik billentyűje csálén kilóg. Nem ma ütötték le. A zongoránál nem ül kislány, de beljebb, az iskola folyosójának falán lévő tablók egyikén felfedezhetjük a hajdani diák, az 1977-ben végzett Orbán Viktor képét. Helyes kisfiú volt. Mai arcát látva, alig ismerni rá. Mélázni persze nincs idő, az iskolából kijövet marad a mai felcsútiak arca. Rám, az idegenre, kevesen mosolyognak, de akad ilyen is. Azért ez biztató, különösen azok után, hogy egy testesebb hölgy hangot ad annak, milyen jó lesz majd a választás után, mert akkor eltakarodnak a nem odavalók. Nyilván közéjük tartozom. Nesze neked, megismerés.

A cukrászdában finom a fagyi, Mészáros pizzériájában mosolygósak a felszolgálók.

Győzelmi bulira várva

Mezei telefontöltőt viszont nem tudnak kölcsönadni, mert állításuk szerint ott mindenkinek Iphone-ja van. Az akkumulátorom lemerül, töltődöm a felcsútiakkal.

A Puskás Akadémia környékére este hét után kiöltözött hölgyek, urak gyűlnek. Tréfásan rákérdezek az egyik portástól, hogy ott lesz-e a győzelmi buli. Nem cáfolja, nem is lehet, hisz’ érkeznek a fideszes Mészáros hívei. Nyilvánvaló, hogy nem vagyok a meghívott vendégek között, mert a lábamon tűtopán helyett papucs, az arcom meg nem púderes. No és idegen is vagyok. Nomen est omen.

A Kutyapárt elkönyvelheti eddigi, talán legnagyobb sikerét

Szépek a lemenő nap fényei Felcsúton. Az orbáni házon akkora a magyar zászló, mint egy hatalmas függöny. Az ablakokon tárva a spaletta. A házzal szemben, az oszlopon a kutyákok Mészárosa mosolyog. Az ünneplésre készülődő fideszes Mészáros-hívek titokban remélik, eljön majd Viktor is. Nem tudjuk velük kivárni.

Hazaérve megtudom a szavazás eredményét. Győzött a felcsúti Mészáros, ám a Kutyapárt elkönyvelheti eddigi, talán legnagyobb sikerét.

10 százalékot kapott az ő Mészárosuk. Pedig csak riszáltak egyet a birodalom szívében, meg kátyúztak, meg összeraktak egy buszmegállót seperc alatt. Bele sem merek gondolni, mi történne, ha mostantól kezdve, aktívan lenne jelen mindenhol az ellenzék…De nincs kétségem, ez egyelőre csupán utópia…

Nyert a fideszes Mészáros

Kapcsolódó

Felcsúton tilos betömni a kátyúkat? Húsz rendőr igazoltatta a kétfarkúakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük