Választási csalás előkészítése vagy tömeges elvándorlás zajlik Csepelen?

A belügyminiszterhez fordul Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), hogy kiderüljön, milyen okból csökkent egy év alatt 3500 fővel Csepel lakossága.

Olyan rossz lenne Csepelen élni?

A szocialista országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján feltette a kérdést: vajon választási csalás készülődik vagy ténylegesen annyira rossz Csepelen élni, hogy tömegével menekülnek el a lakosok.

Mint mondta, az elmúlt 10 év adatai szerint Csepelen a lakosok száma stabilan 75-76 ezer fő körül mozgott. A Központi Statisztikai Hivatal 2018 januári felmérése 76 ezer 182 csepeli lakosról szólt, ugyanakkor a helyi választási iroda idén januári hivatalos adata szerint 72 ezer főre csökkent Csepel lakossága.

Ez azt jelenti – folytatta –, hogy egy év alatt 3500 csepeli lakos tűnt el, így 14-ről 12-re csökken az egyéni körzetek száma és hat kompenzációs lista helyett csak öt lesz, vagyis három képviselővel kevesebbet választanak idén a csepeli önkormányzatba.

Kinek az érdeke, hogy ez megtörténjen?

– tette fel a kérdést a képviselő.  Emlékeztetett arra, hogy a 2018-as országgyűlési választáson Csepelen egy kivételével minden körzetet az ellenzék nyert.

Bangóné Borbély Ildikó közölte: írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy kiderüljön, mi történt Csepelen, illetve arra is választ vár, hogy országosan melyek azok az önkormányzati körzetek, ahol szintén drasztikusan csökkent a lakosságszám.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Vásárhelyi Mária: A szervezett választási csalás sem elég ahhoz, hogy kétségbe vonják az eredményeket. Ez a különbség a demokráciák és az autoriter rendszerek között.

Egy hozzászólás itt: “Választási csalás előkészítése vagy tömeges elvándorlás zajlik Csepelen?

  • 2019.03.20 - 13:14
    Közvetlen hivatkozás

    “A Helyi Választási Iroda ugyanis sem most, sem 2014-ben nem a KSH adataiból dolgozott, hanem az önkormányzatok adatbázisából, hiszen utóbbiak tartják nyilván, kik rendelkeznek bejelentett lakcímmel az adott településen. (Ezzel szemben a KSH azokat veszi számba, akik ténylegesen az adott helyen laknak, nem számít, hogy van-e lakcímkártyájuk-e vagy sem.)

    A 2014-es csepeli választási iroda adatai alapján 75053 fő lakott a kerületben, míg 2019 január 1-én 72759 ember rendelkezett lakcímkártyával. Vagyis Csepelen öt év alatt 2294 fővel csökkent a bejelentett lakosok száma, nem pedig egy év alatt 3423-mal, ahogy azt Bangóné állította.” Forrás: Csepel.info

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük