Sorting by

×

Taroltak a jelöltek: esélyes öszvér, népszerű orrszarvú, diadalmas lábhintőpor

Szilveszter táján eszünkbe juthat, hogy az állatbarát emberiség olykor egészen meglepő vicceket is kieszel kedvenceivel.

Jöttek, láttak, győztek

A demokratikus választások történetében például gyakori eset, hogy a választók, megelégelve kudarcaikat, és kihasználva a választási szabályok hiányosságait, nem embereket indítanak helyi vagy akár országos választásokon. Az ilyesmi tipikus esetben tiltakozást vagy a rendszer kigúnyolását fejezi ki – és olykor meghökkentő sikerrel is jár. Voltak már esetek, amelyekben a kiszemelt tisztségre meg is választották az elinduló jószágot.

Ellenszavazat nélkül

Híres eset Boston Curtis fényes győzelme egy Washington állambeli település helyi választásán 1938-ban: ez a győztes egy barna öszvér volt, aki ellenszavazat nélkül nyerte meg a választást.

A brazil történelemben a Sao Paulo-i állatkert orrszarvújának, Cacareconak 1958-as jelölése egész mozgalmat indított el. A jelölést a választási szervek nem fogadták ugyan el, de Cacacero százezer voksot söpört be, és neve a korrupció iránti undor, a tiltakozó szavazás jelképévé vált a brazil kultúrában… A brazil rinocérosz példáját fél évszázaddal később egy vastagbőrű kanadai kolléga követte: megalakult Kanada Rinocérosz Pártja, amelynek elnöke I. Cornelius, egy orrszarvú.

Nem baj, ha disznó, de amerikai legyen!

Az 1968-as amerikai elnökválasztásra sikerült jelölni a Halhatatlan Pigasust, egy tekintélyes kandisznót. Amerika nem lenne Amerika, ha ilyenkor nem robbannának ki izgalmas jogi viták. Tényleg izgalmas kérdés, hogy csak emberre vagy állatra is vonatkozik-e az az alkotmányos rendelkezés, amely szerint csak amerikai születésű jelölt indulhat az elnökválasztáson?

Az pedig már tényleg szélsőség, hogy 1967-ben egy ecuadori városban egy kozmetikai vállalat a saját termékét, egy lábhintőport indított a polgármester-választásokon, és a hintőpor nagy fölénnyel nyerni is tudott…

(Forrás: Wikipédia)

De komolyan!

Kell egy jó hír? Európa legjobb állatkertje lett a Nyíregyházi Állatpark

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.