Fake news-ország – Vizsgafilm az oknyomozó újságírás magyarországi helyzetéről

A Közép-európai Egyetem (CEU) három diákja a magyarországi oknyomozó újságírásról forgatta vizsgafilmjét, melyben Zöldi Blanka, a Direkt36 munkatársa, és Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa mesélt a szakmáról – adta hírül a video.atlatszo.hu.

Az elsőfilmesek így látják …

Ajla Henic Sarajlic, Ádám Hushegyi és Endre Kuklin, a CEU három hallgatója 2018 novemberében egy rövid dokumentumfilmet forgatott arról, hogy milyen nehéz helyzetben vannak Magyarországon az oknyomozó újságírók, akiket támad és “fake news” médiának titulál a kormány, mégis töretlenül végzik a tényfeltárást.

Az alkotók, akiknek ez volt életük első filmje, azt nyilatkozták, hogy azért választották ezt a témát, mert fontosnak tartották bemutatni, hogy mennyire jelentős, ugyanakkor nehéz is az oknyomozó újságírás hazánkban, ahol a kormánypropaganda szerint az oknyomozók “Soros hadserege”.

A bő 6 perces kisfilm egy archív Index-felvétellel indul,

amelyen maga Orbán Viktor miniszterelnök mondja azt az Index riporterének, hogy neki nem nyilatkozik, mert nem válaszol “fake news – gyáraknak”.

Fake news-nak nem nyilatkozom! – Orbán közszolga kötelességszegés közben

az újságírók feladata az aktuális hatalom ellenőrzése, és a kormányzati támadások épp azt mutatják, hogy jól végezzük a munkánkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük