Connect with us

Kerítésen innen

Van 1 milliója egy balatoni 10 napos nem luxus, csak normális nyaralásra?

balaton
Megosztás

Ugye az egy átkeccsölt évet maga mögött tudó 4 fős családnak nem számít luxusnyaralásnak, ha kibérel egy szobát és szeretné európai módon, napi két étkezéssel, strandolással egy-egy lángossal, palacsintával, vagy jégkémmel „kényeztetni” magát, esetleg esténként végig sétálni a „soron”, ahol. ha meglát a gyereke valamit, amiért odáig van, azt megveszi neki? Ha a válasza: igen, akkor úgy számoljon, hogy ez az attrakció 2024-ben Magyarországon a milliós nagyságrendet súrolja.

Nem az árakkal van a gond, hanem a bérekkel

Ugyan ki vágyna rosszabb körülményekre a vágyott nyaralása alatt, mint amiben az év többi részét tölti? Pihenés-e, ha folyton azt kell számolgatni, hogy belefér-e egy „sajtos-tejfölös” a büdzsébe, vagy, ha „csak a gyereknek vegyünk” mentalitással kell végigkínlódni az évi egy nyaralást? Úgy tűnik, „kerítésen belül” nagyon kevesek engedhetik meg maguknak a kikapcsolódás normális változatát és mintha a számukhoz mérten ez a helyzet keveseket borítana ki, pedig higgyék el, van min felindulni. Az ATV utánajárt, hogy mit kóstál a nyaralás a magyar tengernél, a Balaton partján.

Nekünk ez is jó?

Ha tényleg elhisszük, hogy a XXI. században, Európa közepén meg kell elégedni azzal, hogy sokaknak csak álom 10 gondtalan nap eltöltésének lehetősége a családdal, az sokat elmond rólunk. Nézzük a matekot!

  • 30.000.- forint alatt nem lehet megúszni az ebédet, vagy vacsorát egy négyfős családnak a Balatonnál.
  • A lángost már 1500 forintért is meg lehet venni, de van, ahol 1800 is elkérnek egy darabért. A vendéglátósok azt mondják: nem drágább a Balaton mint Horvátország.

Szerintük nem a Balaton drága, hanem minden nagyon drága, hisz magas az áfa, és jelentős a közteher.

A büfések is azt állítják minden évben csak egy keveset emelnek az árakon. Azt mondják:

muszáj korrigálni, mert veszteségesen nem működhetnek, nekik is meg kell élniük valamiből.

Az ATV Híradó számítása szerint,

ha a fent említett család ebédelni és vacsorázni is étteremben szeretne, az nagyjából 60 ezer forintot jelent számukra naponta. Ha emellett egy lángos és palacsinta is elfogy a strandon az további napi 15 ezer forintot jelent itallal együtt.

Összeségében el lehet mondani, hogy

egy négyfős családnak 2024-ben tíz nap nyaralás a Balatonnál nagyjából az egymilliós összeget súrolja.

A fenti „kimutatásból hiányzik a szállás és a strandra jutás, egy koncert, vagy színházi előadás ára, ami szintén nem elhanyagolható összeg.

Kapcsolódó

 

 

Szerző