Van, aki 1.- Ft-ért parkolhat percenként (60.- Ft/óra) a Várban! – Ilyen egészen egyszerűen nincs… és mégis van…!

Ha autóval közlekedik a városban -akármelyik magyarországiban- tudja, hogy 150.- forint/óra alatt nem lehet megúszni a parkolást. Vagy mégis?

A parkolási válság kellős közepén van egy hely, ahol egészen döbbenetes árakon lehet parkolni már évek óta. Ez a hely az ország közepe, a polgárváros, az ország egyik legnagyobb turisztikai célpontja, a Budai Vár

– írja közösségi oldalán Gelencsér Ferenc, az I. kerület momentumos alpolgármestere.

Érvényben van ugyanis egy különleges parkolási szerződés, amiket az előző önkormányzat kötött egyes Várban működő éttermekkel, szállodákkal és intézményekkel. Ezek a megállapodások arról szólnak, hogy a vendéglátóhelyek és társaikhoz érkező vendégek az első három órában nagyon kedvezményes áron,

1 Forint + Áfa/ perc tarifáért parkolhatnak a Budai Várban.

Ez azt jelenti,

hogy pizzázók, éttermek, hotelek, nagykövetségek, múzeumok és az egykori Karmelita kolostor, tehát Orbán Viktor rezidenciájának látogatói óránként 60 Ft+Áfa-ért parkolhatnak.

Halandó emberek számára ugyanez a három óra 520+630+630 forint lenne (az első óra engedményes), ami összesen 1780 forint. Tehát 87 %-os kedvezmény jár a kiváltságosok vendégeinek.

A kedvezményezettek nevét a kerület belefoglalta  a parkolással foglakozó rendeletbe is

Alább a lista szereplői a teljesség igénye nélkül:

21 Magyar Vendéglő ● Alabárdos Étterem ● Arany Hordó Vendéglő ● Baltazár Étterem ● Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. ● BM Buda Castle Hotel ● Budavári Evangélikus Egyházközség ● Burg Hotel ● Esztergom-Budapest Főegyházmegye ● Nemzeti Örökség Intézet ● Fekete Holló Étterem ● Fortuna Étterem ● Fortuna Mátyás Étterem ● Halászbástya étterem ● Hapimag Vendégház ● Hadtörténeti Múzeum ● Jamies Étterem ● Karmelita kolostor ● Korona Cukrászda ● Le Pierrot Kft. ● Magyar Nemzeti Galéria Magyarság Kutató Intézet ● Máltai Lovagrend ● Mátyás Templom Gondnokság ● ME-HÁT Mézeskalács Kávézó ● MTA Vendégház ● MTA Zenetudományi Intézet ● Német Nagykövetség ● Nemzetpolitikai Államtitkárság ● Ősbudavár Pizzéria ● Pallas Athene Domus Pest – Buda Bisztro ● Ruszwurm Cukrászda ● Szent György Fogadó ● Szudáni Nagykövetség ● Speiz Étterem ● Vár Bisztró

Az 1 forintos percdíjat pedig a vendéglátó rendezi az önkormányzattal

Gelencsér Ferenc azt mondja, hogy a vendégek jutányos parkoltatása technikailag úgy működik, hogy az önkormányzat bérbe ad egy kódolót a helyeknek, hogy a sorompónál megkapott zsetont azzal dekódolják. A kódólógép a cégeknél van, így a vendégek, vagy bárki akinek dekódolták a bilétáját, ki tud hajtani a várból fizetés nélkül.

Gerencsér így fogalmaz:

“Amikor hivatalba léptem, eldöntöttem, hogy minél előbb utánajárok a kerületi parkolási ügyeknek. Nem kellett sokáig keresgélnem, míg szembe nem jöttek az érthetetlenebbnél érthetetlenebb szerződések.

Egyes cégek, így például a Hilton, vagy éppen a hírek szerint az előző városvezetéssel jó viszonyt ápoló étteremtulajdonosok vendégei 1 forint+ÁFA / perc alapdíjon parkolhatnak a Vár területén. Mennyire életszerű az, hogy valaki feljön az ország szívcsakrájába elkölteni egy laza 30 ezer forintos vacsorát, vagy megszáll a Hiltonban egy éjszakára 40 ezerért, mindeközben EGY forint+ÁFA / perc alapon parkolhat az első három órában egy olyan helyen, ahol a lakók egyre jobban háttérbe szorulnak, és problémát jelent a saját otthonuk közelében történő parkolás.

8.353.866,14. Tehát 8 Millió 353 ezer 866

Ennyi percet parkoltak tavaly 1 forint+ÁFA/perc azaz 76,2 forint/ óra áron a Budai Várban egyes vendéglátó ipari cégek vendégei. Ez 10.609.410 forint “bevételt” jelentett a kerületnek. Ezzel egyidőben a város más kerületeiben, így például az Újlipótvárosban, 525 forint / óra a parkolási díj. Ha csak a lipótvárosi díjszabást veszem alapul, akkor is közel 62 millió forinttal folyt be kevesebb pénz, mint amennyi befolyhatott volna.

Hogy mire lenne ez elég?

Például minden egyes évben két lakást vehetne az önkormányzat, amelyeket szociális bérlakásként ki tudna adni a kerületi, szerényebb sorú lakosoknak.

Kezdeményezni fogom, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a parkolási kódoló rendszert, és annak alkalmazását úgy, hogy a kedvezményezettek köréből a profitorientált luxus éttermek és szállodák kerüljenek ki, a Budai Vár ugyanis egyrészt megtelt, másrészt nem parkolóház.”

Egy hozzászólás itt: “Van, aki 1.- Ft-ért parkolhat percenként (60.- Ft/óra) a Várban! – Ilyen egészen egyszerűen nincs… és mégis van…!

  • Avatar
    2019.11.22 - 17:05
    Közvetlen hivatkozás

    hogyne lenne ilyen….Botka Szegeden is a haveroknak ingyen parkolást adott és Szabó Zoltán és haverjai a VII. kerületben evvel buktak le szintén annó…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük