Van egy kérdésem Kövér Lászlóhoz!

Szél Bernadett közösségi oldalán szólította meg Kövér Lászlót, az országgyűlés elnökét. Mennyivel egyszerűbb lett volna közös munkahelyükön megejteni a kérdés-feleletet, ám Orbániában nem így mennek a dolgok.

“Teljesen bizarr, hogy egy világjárvány kellős közepén

a parlament esetleges működésképtelenségére hivatkozva egy abszurd és hamis vita veszi el a politikusok idejét és energiáját attól, hogy teljes erőbevetéssel az emberek valós, gazdasági, egzisztenciális, szociális és egészségügyi problémáival foglalkozzanak. Ha lenne lehetőség a parlament digitális működtetésére, az egész vita nem létezne. Haladéktalanul választ várok arra a kérdésre, hogy miközben az ország a járványveszélyhelyzetre tekintettel digitális működésre áll(t) át, miért nem kívánja a kormánytöbbség a határozatképességet bármely biztonságos elektronikus kommunikációs eszköz igénybevétele útján biztosítani?

Íme a levelem az illetékeshez

Dr. Kövér László
az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Házelnök Úr!

A koronavírus elleni védekezésről szóló T/9790. sz. törvényjavaslat a tervezett kormányzati felhatalmazás időbeli hatályát tekintve elsősorban arra tekintettel tartja szükségesnek a javaslatban szereplő korlátlan időbeli keretet, ha az Országgyűlés a humánjárvánnyal összefüggő okból nem ülésezik, ide értve különösen, ha az Országgyűlés határozatképesen ülésezni nem tud, továbbá ha határozatképes ülésének megtartása a járvány terjedésének megfékezése érdekében nem észszerű.

Miközben az ország a járványveszélyhelyzetre tekintettel digitális működésre áll(t) át,

joggal merül fel a kérdés, miért nem kívánja a kormánytöbbség a határozatképességet bármely biztonságos elektronikus kommunikációs eszköz igénybevétele útján biztosítani, amelyre számos nemzetközi példa van, egyebek mellett az Európai Parlamentben alkalmazott alternatív elektronikus szavazási mód vagy a Német Szövetségi Parlamentben meghonosított ún. Video-Ident-Verfahren.

Egy ilyen irányú változás nem tenne szükségessé korlátlan felhatalmazást, és biztos vagyok benne, hogy az országgyűlési képviselők nemhogy négyötödös többséggel, de ellenszavazat nélkül segítenék a rendkívüli körülményekhez való hatékony alkalmazkodást.

Mi indokolja,

hogy miközben a nép a távmunkavégzés és a távoktatás Szküllája és Kharübdisze között lavírozva alkalmazkodik a rendkívüli helyzethez, a legfőbb népképviseleti szerv működése teljességgel képtelen az új idők kihívásainak megfelelni?

Köszönettel várom válaszát, illetve kérem, hogy a Házbizottság haladéktalanul vitassa meg az Országgyűlés működésével kapcsolatos fenti kérdést.

Budapest, 2020. március 25.

Tisztelettel, Szél Bernadett országgyűlési képviselő”

Pár óra alatt megérkezett a válasz, ugyan nem erre a kérdésre, de mégis…..

Közben megküldték közérdekű adatkérésemre reagálva, mit csinál Áder János munkaidőben. Azt írják,

“a Köztársasági Elnök az Alaptörvényben és más törvényekben meghatározott feladatait ellátja, a hatáskörébe tartozó ügyekben eljár”.

Értsd: ha nincs benne szó szerint az Alaptörvényben, hogy

“járványügyi veszélyhelyzetben a néphez szól”,

akkor nem szól a néphez. Mert ez nem feladata.

Körülöttünk, a környező országokban egymás után szólaltak meg az államfők

Zuzana Caputová szlovák elnök például igen aktív: folyamatosan kommunikál, az Elnöki Palota előtt tapsolta meg a járvány elleni küzdelem hőseit, az egészségügyi dolgozókat, legutóbb pedig cseh és német kollégájával egyeztetett telefonon. Pedig a szlovák alkotmányban sincs benne, hogy ezt kell tennie. Egyszerűen csak tudja, mi a dolga.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük