Van egy nagyon rossz hírünk! – Időjós állatok

Ha valami nem hiányzik így, az iskolaév vége után alig néhány nappal, az az ítéletidő, pedig akár hiányzik, akár nem, a hétvégén ez vár ránk.

Csütörtökön még barátságos időjárás lesz

bassetfan

De azért a napsütés mellett már gomolyfelhők is  képződnek, amelyekből szórványosan – nagyobb eséllyel a Dunától keletre – alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A szél átmenetileg délkeletire fordul, időnként megélénkül. Napközben 30-34 fok várható, majd éjszaka északnyugat felől megérkezik a hidegfront.

Pénteken markáns hidegfront

pipacs-felho

Már hajnalban is erős, viharos északnyugati szélre számíthatunk. Többfelé várható nagy mennyiségű csapadék, eső, zápor, zivatar formájában. A front mögött lehűl a levegő, helyenként 15 fokig csökken napközben a hőmérséklet. A délután folyamán délkelet felé távozik a front, elcsendesül a légkör.

Szombat, vasárnap enyhülés

virág

Szombaton országszerte, vasárnap a Dunántúlon még szeles idő ílesz. Hűvös hajnal után, 18-23 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de már több napsütés, legfeljebb egy-egy gyenge zápor ígérkezik.

Orvos-meteorológiai figyelmeztetés

Idősek és szívbetegek körében nehézlégzés is felléphet, ezen kívül vérnyomás-ingadozást, keringési rendellenességeket is tapasztalhatnak. A zivatarok területén a légúti betegségben szenvedők állapota romolhat. A légúti panaszok felerősödésére lehet számítani. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között sokfelé erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért gondoskodjunk bőrünk védelméről! Ne feledkezzünk meg szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlásáról sem, kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását!

Időjós állatok

Készülj a zivatarra, ha a hangyák össze-vissza rohangásznak, a harcsák feljönnek víz felszínére, és a feketerigó még az átlagosnál is idegtépőbb hangon rikácsol. A pók már kora reggel hálót sző, egyes madarak pedig – mint a gólyák is – magasan szállnak.

Száraz, szép idő lesz, ha a keresztes pók este szövi a hálóját, a legyek vidáman repkednek, a szúnyogok magasan repülnek, és a békák – kijőve a vízből – egyre magasabb helyekre másznak fel.

Kapcsolódó

Kutyák – egymás közt

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük