Van még kérdés? Gulyás Gergely elmondta, miért nem rendelt többet a kormány a Moderna vakcinából

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombaton a Facebook oldalán tett közzé egy bejegyést “Vakcinákról mégegyszer” címmel, amiben elmagyarázza, hogy a magyar kormány miért nem rendelte meg a teljes keretet a Moderna oltóanyagából.

„Teccenek tunni….!”

Gulyás azt írja, hogy az EU-s vakcina lehívásoknak négy kategóriája van: 1. Initial (normal) 2. Optional 3. Top up 4. Top-up optional. Az első kettőből 80-80 millió állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra – írja a miniszter.

Gulyás ismertetése szerint az “Optional” kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek, amikorra szerinte már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag.

„A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad. Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben nem fognak szállítani, tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él”

– közölte a kancelláriaminiszter.

Gulyás a bejegyzéséhez csatolta a negyedéves szállításra vonatkozó, Európai Bizottság által aláírt szerződést

1,7 millió adagot kötött le a kormány a Moderna vakcinájából, az Eurologus viszont úgy számolt, hogy az időközben Brüsszel által lehívott opcióval együtt akár tízmillióra lennénk jogosultak.

A kormány szerint bár a Pfizer és a Moderna oltóanyagoknak hasonló a mechanizmusa, a Pfizer kedvezőbb árat tudott biztosítani, így nem látták szükségét Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

figyelmeztetes
illusztráció: V.K.

2 thoughts on “Van még kérdés? Gulyás Gergely elmondta, miért nem rendelt többet a kormány a Moderna vakcinából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük