Városi kurír
A napi fontos.

Varangy invázió

avagy „Lapít, mint varangy a kasza alatt”

0 356

Nemcsak a leghülyébb ötletek közt, de a legpusztítóbb ökológiai csapások közt is dobogós annak az ausztrál farmernak a zseniálisnak vélt húzása, aki megelégelvén, hogy cukornád termését éhes bogarak tizedelik, nagy elhatározásra jutott: a termését pusztító bogarak ellen Hawaii-ból importál 102 varangyot.

Ausztrália egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófája

Majd ezek elbánnak a kellemetlenkedő és egyre veszélyesebb bogár népséggel! Egy lényeges körülménnyel azonban nem számolt a gazda a bogarakkal-varangyokkal-cukornáddal kapcsolatban. A bogarak ugyanis veszély esetén egy ugrással a cukornád tetejére szökkentek, s onnan háborítatlanul csócsálták tovább a növényt. Azzal, hogy ezt nem tudta a gazda, az ausztrál történelem egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját okozta. A bogarak továbbra is ették a cukornádat, a varangyok – némelyik hossza elérte a fél métert, és saccra 3 kilót is nyomhatott ! – elbrekegtek akár 35 évig is, és felfaltak mindent, ami a szemük elé került. De átkutatták a házak kukáit, az élelmiszerboltok raklapjait, az éttermek hátsó traktusait, az otthonok szekrényeit is – szóval mindent, amit értek.

A folytatásban: nemcsak kártékony, de mérgező is

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ