Váratlan! Nógrádi György kibeszél a NER-kórusból

Nógrádi György a sokak által vitatott felkészültségű ám a Fideszhez mindíg hűséges biztonságpolitikai elemző szerint az oroszok nem fogják megtámadni Ukrajnát, ugyanis erről tájékoztatták Magyarországot.

Mondja a magáét

Nógrádi február 14-én az április 3-i országgyűlési választási kampány keretében, a helyi Fidesz szervezésében érkezett Hajdúszoboszlóba, hogy a választókerületben újrainduló Bodó Sándor (Fidesz) foglalkoztatásügyi államtitkár győzelmét segítse.

A Kovács Máté Városi Művelődési Központban tartott előadása teltházat hozott, több mint 200-an voltak kíváncsiak a mondandójára.

Akiket a Világpolitika 2022 – Migráció és az európai érdek cím fogott meg, e témák miatt mentek el a kormányközeli körökben kedvelt Nógrádi estjére, azok legfeljebb tíz perc után már gyanakodhattak, hogy valami nem stimmel, az elemző ugyanis előadás helyett inkább egy témafelsorolást tartott, néhány mondatonként emlékeztetve a közönséget, hogy a könyvei megvásárolhatók, a mondandója végén pedig bármilyen témában kérdezhetik őt, mindenre tud válaszolni.

A Nógrádi által felvázolt világpolitikában három „nagy játékos” van: az Egyesült Államok, Kína és Oroszország. Az elemző hosszan beszélt arról, hogy melyik nagyhatalomnak milyen motivációi, stratégiái vannak és milyen kihívásokkal néznek szembe. Az amerikai elnökökről azt mondta, hogy a második világháború óta egyikük sem volt kiemelkedő képességekkel megáldva. Donald Trumppal kapcsolatban – akit a brit The Guardian szerint Orbán Viktor miniszterelnök a napokban meghívott Budapestre, hogy segítse a Fidesz-KDNP kampányát – pedig, ellentétben a hivatalos Fidesz narratívával kifejtette: alkalmatlan elnök volt, igaz, szerinte Joe Biden még nála is alkalmatlanabb.

Nógrádi szerint az ukránoknak az fáj, hogy nem tudnak gázt lopni

A pattanásig feszült orosz-ukrán viszony miatt bizonyára sokan voltak kíváncsiak a közönség soraiból a potenciális orosz invázió esélyeire. Nógrádi György a téma kapcsán elmondta, szerinte az oroszok egy puccsot hajtottak végre Krímben, pontosan úgy, ahogy a nyugatiak tették Szarajevóban.

Az elemző szerint úgy foglalták el a Krím-félszigetet, hogy a nyugati hírszerzés nem is értesült az eseményekről, mert az elektronikus üzenetküldést letiltották, futárok vitték az írógéppel írt anyagokat.

„19. századi technikával megnyerték a szupermodern NATO-hírszerzéssel szemben a háborút” – mondta Nógrádi.

Úgy látja, az oroszok a Donyec-medencét nem akarják elfoglalni, csak autonómiát akarnak, amibe az ukránok nem akarnak beleegyezni, nem véletlen, hogy nem írtak ki még népszavazást az ügyben. Azt is kifejtette, az ukránok sérelmezik, hogy több milliárd dollár veszteségük származik az őket elkerülő Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítéséből, valamint azzal is bajuk van, hogy „nem tudnak gázt lopni”.

Egy közönségkérdésre válaszolva Nógrádi még egyszer szóba hozta az ukrajnai krízist, ekkor azt mondta, az e hét szerdai orosz támadásról szóló CIA-értesülés az amerikai hírszerzés negyedik biztos tippje a háború kitöréséről tavaly ősz óta. Megjegyezte, Magyarországot ezzel szemben az oroszok arról tájékoztatták, hogy nem akarnak támadni.

Forrás: Respublika/ Debreciner.hu Kapcsoló

Nógrádi György

One thought on “Váratlan! Nógrádi György kibeszél a NER-kórusból

  • Namostakkor, hol beszél ez az üresfejű ki és miből ? Tiszta fidesz propaganda, amit mond, se füle se farka !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük