Váratlanul leállt a Mátrai Erőmű, de miért? - Itt a válasz - Városi Kurír

Sorting by

×

Váratlanul leállt a Mátrai Erőmű, de miért? – Itt a válasz

Péntek hajnalban teljesen leállt a Mátrai Erőmű: a Mavir áramtermelési diagramja szerint június 3-án este, 20 óra előtt nem sokkal a két üzemelő kazán közül az egyiket, majd hajnali fél 3-ig a másikat is lekapcsolták a hálózatról, és bár 12 óra körül az egyik egységet megpróbálták visszakapcsolni a hálózatra, ez nem sikerült. Az esettel kapcsolatban semmiféle hivatalos bejelentés, előrejelzés nem volt.

Hirdetés

A Mátrai Erőmű Zrt. szombaton közölte,

hogy az 5. blokk tervezett éves nagyjavítása mellett a 3. és 4. blokk leállásával is meg kellett birkózni, utóbbiak oka műszaki hiba.

Csütörtök este a 3-as blokknál szűnt meg a termelés a gőzturbina meghibásodása miatt, pénteken hajnalban a 4. blokki kazánon következett be csősérülés. A két meghibásodás, így a cég, a normál működésből, elhasználódásból adódott.

A 3. blokkot még pénteken üzembe helyezték, a 4. blokk javítása vasárnap fejeződik be, aztán helyreáll a kétblokkos normál üzem.

Az 5. blokkba szombaton délután gyújtanak be az üzemi próbák elvégzéséhez, melyek kedden befejeződnek, majd a hálózatra kapcsolják a 224 megawattos egységet.

A cég szerint a 3-4. blokk üzemzavara nem tekinthető rendkívülinek, tekintettel arra, hogy az elhárítást az erőműben megszokott protokoll szerint végezték.

A közleményben olvasható, hogy „az események a környezetre és a személyzetre nem jelentettek veszélyt”.

A Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása idén kezdődött,

az illetékes minisztérium és az Európai Unió végrehajtó ügynöksége decemberben írta alá azt az 5,2 milliárd forint összegű támogatási szerződést, mely a Nemzeti Energia és Klímaterv végrehajtását, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő projekt végrehajtását rögzíti.

Néhány adat az erőműről:

a Mátrai Erőmű 2100 munkavállalót foglalkoztat
a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felel
Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása, ezért a lignittüzelésű blokkokat 2025. végén leállítják, új, nagyobb hatásfokú és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélik
a Mátrai Erőmű 2020-ban került Mészáros Lőrinc érdekeltségéből az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonába; az évet mínusz 42,7 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta.

VIA 24.hu

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.