Sorting by

×

Varga Judit “áldozatjátszmája” – kommunikációs struccpolitika

Varga Judit igazságügyminiszter-közszolga hétfőn -meglovagolva a tényt, hogy Donal Trump közösségi oldalait felbújtás okán korlátozták, vagy törölték- közösségi oldalán kifejtette, hogy a “keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van.” Arra nem gondolt, hogy az érdeklődők számának csökkenése jelentheti az érdeklődés hiányát?

A sokkal jobban hangzó “áldozatjátszma”

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportjának tagja és frakcióvezető-helyettese közösségi oldalán hívta fel a figyelmet Varga struccpolitikájára:

“Olvasom, hogy Varga Judit igazságügyminiszter azt állítja: a keresztény-konzervatív értékeket valló politikusokat önkényesen korlátozzák a közösségi médiafelületek, visszaesett ugyanis a kormány különböző pozícionáriusainak látogatottsága – úgy véli, azért, mert tudatosan így formálták az algoritmusokat, így elejét véve a szólásszabadságnak.

Az életben nem láttam még olyat,

hogy valaki, aki egy olyan kormány tagja, amely minden létező közmédiumot az uralma alá hajtott, és úgy hazudik bele az adófizetők pénzéből az adófizetők szemébe, ahogy nem szégyen, most – ahelyett, hogy például a kormány népszerűségvesztésére gondolna, amikor hirtelen észreveszi, hogy kevésbé érdekli az embereket, mit hazudnak a kabinet tagjai a valóságról – áldozatjátszmába fogjon.

Nyilvánvalóan megbízást teljesít a miniszterasszony, nem kizárólag őt okolom mindezért. Ő lett ugyanis a kormány egyik szócsöve a közösségi médiában – történik ez azóta, hogy a miniszterasszony a családon belüli erőszakkal szemben szélgéppel kíván fellépni, no meg egy “jobbfajta” imázsfilmmel.

(Gondolom, ez megtetszett a kormányzati kommunikátoroknak, és úgy gondolták: Varga innentől jó lesz majd a facebookon.)

Áldozatjátszmába fognak azok,

akik folyamatosan és módszeresen ugrasztanak össze társadalmi csoportokat, gond nélkül vonnak meg társadalmi csoportoktól jogosítványokat, – a legfelsőbb törvényi szinteken is – szabályozásokat szabnak a saját barátaikra és üzletfeleikre.

 • Azok az emberek fognak most áldozatjátszmába, akik átszabták a választási törvényt, és így megnövelték a saját választási előnyük nagyságát, mindössze 47 százaléknyi szavazattal szerezték meg a parlamenti mandátumok kétharmadát.
 • Azok az emberek fognak áldozatjátszmába, akik a végeken, a saját polgármestereiken keresztül, gond nélkül tartják sakkban a közmunkásokat és az önkormányzat alkalmazottjait, nagyjából olyan egyszerű és aljas üzenetekkel, hogy “ugye, tudja, kire kell szavazni, vagy ha nem, akkor holnap már nem kell jönni dolgozni”.
 • Az áldozatjátszmát így is, úgy is rendkívüli módon aljasnak és szánalmasnak tartom. Pláne egy olyan kormány tagjaitól, akik minden csatornán, mindenkivel szemben agresszorként lépnek fel. Legalább annyi egyenesség legyen bennük, hogy nem sajnáltatják magukat.

Higgye el, Miniszterasszony, bőven van ebben az országban olyan, akit az elmúlt 10 év NER-intézkedései alapján lehetne sajnálni. Ön – a kollégáival együtt – nem tartozik közéjük.”

Kiegészítés!

Varga Judit mára összehívta a Digitális Szabadság Bizottságot

Varga Judit hétfőn este a Hír TV-ben elmondta: a jogállamiság feltételeinek a teljesülését vizsgálja az egy éve létrehozott Bizottság az online térben. Nagyon sok információt gyűjtöttek már össze a szakhatóságoktól, állampolgároktól arról, hogyan kerül korlátozásra a véleménynyilvánítás szabadsága, milyen jogsértések történnek.

Varga Judit emlékeztetett, hogy Merkel kancellár is “beszállt” már a kérdésbe, a szóvivője útján hiányolta az átláthatóságot és a megfelelő szabályrendszert. Vera Jourová kapcsán pedig a műsorban úgy fogalmazott, soha nem gondolta volna, hogy “egyszer egyetlen mondatával is egyetért majd”, most viszont már a cseh uniós biztos is felvetette, hogy milyen szabályrendszer alapján járnak el a techóriások.

“Egyelőre mi a Facebook cenzúrának a szabályrendszerét vizsgáljuk”

– mondta a miniszter a műsorvezető kérdésére, hogy egyfajta ellencenzúráról van-e szó a Digitális Szabadság Bizottság esetében.

“Ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számon kérése, amit az egész világ harsányan követel”

– tette hozzá.
Mint mondta, az EU is lépéseket irányzott elő, hogy az uniós joggal valamilyen szinten kapcsolatba hozza a techóriások globális online térben lebegő tevékenységét. A lengyeleknél is van már szabályozás és Németországban is van példa büntetőszabályozásra. Itthon is érdemes konkrétabban elgondolkodni azon,

“hogy ezek a cselekmények mennyire befolyásolják állampolgáraink szabad választását”.

Varga Judit a gazdasági károkozásról is beszélt,

hiszen nagyon sok cég online térben működik, kérdés, hogy az 1-2 napos kitakarást/leárnyékolást ki fogja megfizetni.

Az igazságügyminiszter azt mondta, a techóriások szolgátatásának a természete már bőven túlmutat a magánszektor jellegzetességén,

“hiszen az internet, a techóriások által közvetített szolgáltatások már olyanok mint az áram- vagy vízszolgáltatás gyakorlatilag”. Nem lehet nélkülük működni egy mai világban

– fogalmazott.

Arra, hogy például a Facebook moderálási gyakorlatában bizonyos politikai elfogultság tapasztalható, milyen jogszabály mondja ki Magyarországon, hogy tilos cenzúrázni egy Facebook oldalt, Varga Judit azzal reagált: ilyen jogszabály nem létezik Magyarországon. Meg kell alkotni a keretrendszert és először az európai térképet kell megnézni, mert nem feltétlenül egy tagállam tud ez ellen fellépni.

“Mielőtt bárki azzal a kritikával illet, hogy Varga Judit cenzúrázni akarja aFacebookot, egyelőre a Facebook cenzúráját szeretnénk megnézni, hogy átlátható keretek közé szorítható-e. Láthatja-e az állampolgár, hogy milyen algoritmus szerint szemelték éppen ki az ő véleményét”

Arra, hogy az ő Facebook-oldalának, vagy Kovács Zoltán Twitterének a leárnyékolása, az őt-hat eset elég bizonyíték-e arra, hogy politikai befolyásolási kísérlet történik, Varga Judit azt mondta, hogy ezért kell globálisan nézni, ami történik.

“A kibújt a szög a zsákból jelenséget látjuk, már maguk a techóriások vezetői is nyilatkoznak, hogy igenis ideológiai alapon nem ért egyet az adott megszólalóval”.

De a Gazdasági Versenyhivatal elnökével is egyeztetnek – mondta a miniszter, aki szerint látni kell, hogy nemcsak politikusok, magánszemélyek, hanem gazdasági cégek is érintettek lehetnek a kérdésben, ezért a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeit is meg kell nézni.

“De elsősorban a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságáról van szó”

– jelentette ki a műsorban. (Forrás)

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.01.19 - 08:30
  Közvetlen hivatkozás

  Varga ugyanolyan komolytalan fazon, mint a kormány bármelyik tagja. Abszolút hiteltelenek.
  Épeszű ember egy szavukat se hiszi. De felhívnám Varga figyelmét, hogy aki a homokba dugja a fejét, annak a valagát mindig elsöpri a hurrikán….

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.