Varga Judit és Péterfalvi Attila szőnyegszélen? – A Pegasus kiterjesztett szárnya

Alighanem többen ringatták magukat, főleg kormányoldalon abban, hogy a Pegasus-ügy szépen csendben elalszik és lassacskán már senki nem emlékszik rá. Akik ebben bíztak tévedtek. Februárba Magyaroroszágra érkezik az európai parlamnet Pegasus-ügyet vizsgáló csoportja, akik Varga Juditot is meghallgatják.

Varga és Péterfalvi szőnyegszélen?

A tervek szerint Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökével is találkozni fog a Pegasus lehallgatási botrányok kivizsgálására megalakult európai parlamenti különbizottság (PEGA) február 20-21-én Magyarországra érkező küldöttsége A delegáció előreláthatólag civil szervezetekkel, illetve a kémprogram által célba vett személyekkel is megbeszélést kíván folytatni látogatása során.

Alapos vizsgálódás

A különbizottság tényfeltárói a lehallgatási botrány által eddig érintett uniós tagállamok közül már jártak Lengyelországban, Görögországban és Cipruson, valamint felkeresték Izraelt, a Pegasust gyártó NSO cég székhelyét. 2021. júliusában került nyilvánosságra, hogy több mint 300 magyar – köztük politikai aktivisták, újságírók, ügyvédek, vállalkozók – telefonját törték fel a kémszoftverrel, a gyanú szerint törvénytelenül. A botrány kirobbanását követően a NAIH vizsgálatot indított, amely Péterfalvi Attila szerint nem tárt fel semmilyen illegális tevékenységet. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában az üggyel kapcsolatban elhangzott információkat 30 évre titkosították.

Újabb pofon a rezsimnek

Az EP-s különbizottság jelentésének készítője, a holland liberális Sophie in’t Veld a grémium keddi ülésén fogja bemutatja az uniós intézményeknek és az érintett tagállamoknak szóló nem végleges ajánlásait. A magyarországi hatóságoknak javasolja, hogy állítsák helyre a független felügyeleti szerveket és hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítéletet, amely megállapítja, hogy a NAIH nem képes ellátni a kémprogramok használatának független felügyeletét.

– értesült a Népszava.

“Lengyel Magyar két jó barát”

Kiket figyeltethetett meg a lengyel kormány a Pegasusszal?

Michal Kokott a Gazeta Wyborcza az ügyet feldolgozó lengyel lap munkatársa:

– Annyit tudunk, hogy a lengyel kormány 2017-ben nagyjából 7 millió euróért vásárolta meg a Pegasust, de a licensz 3 évvel később, 2020-ban lejárt, ezért meg kellett újítani. A kanadai CitizenLab adatai szerint ez idő alatt legalább 3 lengyel közszereplőt megfigyeltek. A legfontosabb közülük Krzysztof Brejza szenátor, aki 2019-ben kampányfőnöke volt az ellenzéki összefogásnak, amelynek egyébként nem voltak rossz esélyei arra, hogy megverje a Kaczynski által vezetett kormánypártot, a Jog és Igazságosságot. Az állami televízió, amely kormányzati ellenőrzés alatt áll, ahogy Magyarországon is, közzétette az SMS-eit azért, hogy lejárassák. Akkoriban nem tudtuk, de mára egyértelművé lett, hogy ezeket a kormány szivárogtatta ki a szerkesztőségnek. A szenátor szerint ennek, illetve annak, hogy beleláttak a munkájába, akkora hatása volt a választásra, hogy azt meg kellene ismételni, mert az ellenzék sokat veszített emiatt. A másik fontos személy, akit megfigyeltek, egy független ügyésznő, Ewa Wrzosek volt. Ő ki akarta vizsgálni, miért került 77 millió zlotyiba a kormány által erőltetett, majd meg sem tartott levélszavazás a végül elhalasztott 2020-as elnökválasztáson. Egy másik ügyész bűncselekmény hiányára hivatkozva már 3 órával később leállította a nyomozást. Végül az igazságügyi miniszter, aki egyben a főügyész is, Wrzosek ellen indított vizsgálatot. Áthelyezték egy 400 kilométerrel távolabbi városba, ami megszokott gyakorlat az igazságügyi minisztériumnál, ahol ezt teszik azokkal, akik nem lojálisak a főügyészhez. A harmadik megfigyelt személy, akiről tudunk, egy ügyvéd, Roman Giertich, aki korábban parlamenti képviselő és egy szélsőjobboldali párt vezetője volt, de ma már mérsékeltnek számít, és Donald Tusk, illetve más ellenzéki vezetők szövetségese. A kormány hónapokig tagadta a Pegasus megvásárlását, míg pár napja maga Kaczynski ismerte be egy interjúban, ahol azzal indokolta a döntést, hogy erős Lengyelországra van szükség, amelynek eszközök kellenek ahhoz, hogy megvédje magát-írtuk meg -több mint egy éve.

(Illusztráció: Cseri László)