Varga Judit újra vidéki lány lesz? – Esetleg -miután kiderült a simli- kamataival együtt visszapengeti a köznek a felvett 10 milliót?

A Varga-Magyar házaspár biztosan sokféle dolognak ellen tud állni, de a lakhatással való simliskedés nem tartozik ezek közé. Még, ha “papíron” rendben is van minden, -a lakáskiadás, miközben felvették a lakhatási támogatást, meg, hogy belehúztak a CSOK-felvételbe egy minden bizonnyal nyaralónak szánt házra- annyira pitiáner dolog. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a “cikik” egyszer csak kiderültek, nem maguk jöttek rá, hogy nem így kellett volna és megbánva közlik a “közzel” a tényeket.

Visszafizeti a tízmilliós CSOK-támogatást a Varga Judit–Magyar Péter házaspár, ha a jogszabályban előírt határidőre sem költöznek be a gyerekekkel a Balatonhenyén épített 195 négyzetméteres házukba

– közölte az RTL Híradó megkeresésére az Igazságügy Minisztérium sajtóosztálya.

A Miskolc-Balatonhenye vonal….

A Telex.hu írta meg, hogy a miniszter és férje a falusi CSOK-támogatás igénybevételével építették újjá a régi balatoni házat, melyet az UniCredit Bankon keresztül igényeltek 2017-ben.

CSOK-támogatást nyaralóra nem lehet igénybe venni, csak családi házra, azzal a feltétellel, ha abban legalább 10 évig gyermekeivel együtt él a támogatást igénylő család.

Mint a bankárok mesélik, mindig vannak, akik azzal próbálkoznak, hogy „kétlaki életet élnek”, hetente hosszú hétvégéket tartanak a Balatonnál, esetleg be is jelentkeznek a nyaraló címére, de még ezeknek az ügyfeleknek is azt szokták a szakemberek tanácsolni, hogy ne próbálkozzanak, mert ha például a gyerekek közben Budapesten járnak iskolába, könnyen megbuknak egy vizsgálaton – hívta fel a figyelmet a portál a sumákolás lehetőségére és, hogy ez mennyire nem éri meg, főleg, ha az alany igazságügyi miniszter.

Hogy szól a szabály?

A 17/2016-os kormányrendelet itt érhető el, és egyértelműen fogalmaz: a támogatott személyeknek (szülőknek és a gyermekeknek is) a vissza nem térítendő folyósítást követő tíz évig kell életvitelszerűen a támogatott lakásban lakniuk. A folyósítást követő 90 napon belül pedig be kell mutatni a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Idézzük egészen pontosan is a szöveget. Tehát a támogatott vállalja,

„hogy az igénylő és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításától, bővítés esetén az utolsó részfolyósítástól számított 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakik.”

Nagy kockázat

Az igénylőknek ugyanis büntetőjogi felelősségük tudatában kell mindenféle nyilatkozatot tenniük arról, hogy megfelelnek a paramétereknek. Az igénylő pedig hozzájárul ahhoz, és itt most megint idézzük a jogszabályt,

„hogy az állami adóhatóság, a kormányhivatal és a hitelintézet a dokumentumok valódiságát, a bennük foglalt gazdasági esemény megtörténtét és ezekkel összefüggésben a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének jogszerűségét, felhasználásának szabályszerűségét a helyszínen ellenőrizze, és annak eredményéről a hitelintézetet tájékoztassa, illetve, ha olyan jogszabálysértést is észlel, amellyel kapcsolatos eljárás a kormányhivatal hatáskörébe tartozik, a kormányhivatalt hivatalból értesítse.”

A tárca ma azt közölte:

a korábban Brüsszelben dolgozó miniszter és a szintén ott foglalkoztatott férje azt tervezte, megbízatásuk lejárta után három gyermekükkel együtt az alig 150 lelkes Balatonhenyére költöznek, és ott akarnak élni. Csakhogy mindketten munkát kaptak Budapesten, ezért a CSOK-támogatást folyósító banktól kérték: öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük.

Szerdán az RTL Híradó kérdésére azt közölte a miniszter:

ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek a faluba, akkor kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást.

A teljes riport:

hó

Egy hozzászólás itt: “Varga Judit újra vidéki lány lesz? – Esetleg -miután kiderült a simli- kamataival együtt visszapengeti a köznek a felvett 10 milliót?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük