Egyszer majd érdeklődve fogjuk lapozni a levéltár Mordor-korról tárolt dokumentumait. Milyen gyógyszert szedett, és miért is nem szedte, ha már az orvosa felírta. Mit ivott, és miért olyan sokat. Hol voltak a bankszámlák, és ki(k)nek a nevén lapultak az ezermilliárdok. Hogy történt a pályázatok elosztása, kiszignálása, az oligarcha-hálózat kiépítése, a rendőrség, ügyészség kézivezérlése. Mindent.

Mindent meg fogunk tudni

A végén, a bomlott-korszak(á)ban, hogy dugdosták a népe…hoppá! Ez „náluk” erősen kerülendő volt, mivel nem elég szirupos-pántlikás-fennkölt-rámáscsizmás-hazug. Ráadásul Finkelstein, a K. Vezető pokolbéli szálláscsinálója utasítására, szerintem tiltott szó is, mert a nép önálló, független és szabad entitások, öntudatos, ha kell, harcos halmazát jelenti sokunknak, a nemzetnél pedig inkább asszociál az ember a nyájra. A szelíd, a kolomp után baktató nyájra. Érdekes különben. Ez működik az egyháznál is. NYÁJ. Milyen barom egy fogalom. Na, mindegy. Szóval a nemzet, nyáj az, ahol – szerintük – a szabadságvágy valahogy kevésbé lehet jellemző, ezért legyünk korrektek: a végén már a nemzete elől (is) dugdosták.

Azt is,

hogy miért akadt be neki a kisvasút, és miért imádott katonásdit játszani, épített ezért magánhadsereget Q7 Audikkal (nem kell ezen nagyon röhögni. Az idősebb Bush, állítólag kifestőzni imádott, bár az mindenképpen békésebb formája a leépülésnek)

Miért is lett megszállottja a repülésnek és miért járt ez azzal, hogy az ország honvédelmi költségvetésének jelentékeny részét luxusrepülő-armadára verte el, mindamellett, hogy vasár-és ünnepnapokon meg az ölebei nevén parkoltatott puccos, luxus-játékszereken repdesett.

Hogy minden alázatos szegénysége, plebejus volta ellenére is, miért lett a K. család kedvelt épületformája kastély, az övé pedig miért pont a vár? Hogy neki miért pont a Gundel, hogy a K. gyerekeknek miért a Dior, Louis Vuitton, a merci, béemvé, 12 milliós Audemars Piguet Royal Oak, ritka-gusztustalan órák. Miért? Pfűkomám – nahát! Majdnem bazmeget írtam. – ezeket leírni is csak háromszori nekifutásra tudtam.

És ez a lényege a majdani kutatásoknak

Hogy miért nem volt elég az isten pénze, hatalma sem? Hogy legalább a végén, a sztori(ja) végén, miért nem állt le? Miért nem volt elég, az addig összehordott-rabolt vagyon, az a bődült-sok pénz, aminek vélhetően a feléből, akár az egészségügyet, de még az oktatást is működővé lehetett volna varázsolni?

MIÉRT?

MIÉRT NEM AKART, LEGALÁBB A VÉGÉN EMBER LENNI? Legalább egy kicsit emberi? Miért gondolta úgy, hogy ezt túl lehet élni, hogy neki, a többi nyomorult despotával, önmagába szerelmes őrülttel szemben ez sikerülhet? Miért?

Utóirat: Biztos vagyok benne, hogy rövidesen választ kapunk a miértekre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét