Sorting by

×

Várhelyi Olivér átment a pótvizsgán

Megkapta az Európai Parlament külügyi szakbizottságának támogatását Várhelyi Olivér, akit a magyar kormány jelölt az új Európai Bizottság bővítési biztosi pozíciójára.

Várhelyi nem tudta megfelelően bizonyítani függetlenségét az Orbán-kormánytól

– ezért írásbeli kérdések megválaszolását írták elő a biztosjelöltnek. Hétfő délig kellett leadnia válaszát, az Index úgy értesült, a parlamenti bizottság ezután adta áldását a magyar diplomata jelöltségére.

Politico által kiszivárogtatott írásbeli válaszában

Várhelyi nem határolódott el az Orbán-kormány kritizált külpolitikai irányvonalától, például az Azerbajdzsánnal és Törökországgal való szoros barátságtól.

Ugyanakkor hangsúlyozta,

európai biztosként nem rettenne vissza ezen országok emberi jogi visszaéléseinek kritizálásától.

A mostanáig Magyarország uniós nagyköveteként tevékenykedő diplomata azt is hangsúlyozta, hogy

biztosként nem fogják sem befolyásolni, sem kötni semmilyen miniszterelnök, vagy semmilyen kormány nyilatkozatai, álláspontjai.

Egy lépéssel közelebb

Az EP külügyi bizottságának mai döntésével Várhelyi Olivér egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság bővítési biztosa legyen. Az új testületnek elvileg a november 27-i európai parlamenti plenáris ülésen meg kellene kapnia az EP-képviselők többségének támogatását, ahhoz, hogy hivatalba is léphessen.

Várhelyiről a 444 közölt átfogó portrét, amelyből kiderült:

az utóbbi években a diplomata Orbán legközelebbi uniós munkatársává vált, ezt főleg megalkuvásmentes, sokszor udvariatlan modorával, a magyar kormány álláspontjának kemény képviseletével érdemelte ki magának.

Dobrev Klára így írt közösségi oldalán:

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.