A „Városház-ügy” vizsgálóbizottságnak már van ügyrendje is

Elfogadta a munkarendjét a Fővárosi Közgyűlés által az úgynevezett Városháza-ügy miatt létrehozott vizsgálóbizottság hétfőn, a testület a tervek szerint meghosszabbítaná a megbízatását és január végére készítené el a jelentését.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök e-mailben válaszolt a kérdéseikre

A bizottság elnöke, Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester az ülés kezdetén közölte: meghívta a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. ingatlaneladásoknál közreműködő munkatársait, de az összes érintett ugyanazt a választ adta: egyikük sem kíván megjelenni a bizottság előtt és írásban válaszolnak a kérdésekre.
Bajnai Gordon volt miniszterelnök e-mailben válaszolt neki, ő is írásban kíván majd válaszolni – mondta, hozzátéve: kérte, hogy Bajnai Gordon online kapcsolódjon be a bizottság munkájába, erre választ még nem kapott.

Kérdések az értékesítési szabályokról

Kovács Péter javaslatára a bizottság írásban több mint húsz kérdést tesz fel a BFVK érintett munkatársainak. A kérdések egy része arra vonatkozik, hogy milyen szabályok szerint történik a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok értékesítése, de azt is megkérdezik, hogy ismerik-e és látták-e a BFVK épületében Berki Zsoltot, Gansperger Gyulát, Bajnai Gordont.
A héttagú testület – a négy baloldali tag előterjesztése alapján – döntött a munkarendről, valamint arról, hogy kezdeményezik a bizottság megbízatásának meghosszabbítását. Ezek szerint a testület a január 21-i ülésen fogadná el a jelentését.
A bizottság először Barts J. Balázst, a BFVK vezérigazgatóját tervezi meghallgatni a fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítési folyamatáról, továbbá írásban kérdezhetik majd Bajnai Gordont, Berki Zsoltot, Gansperger Gyulát, Megdet Rahimkulovot, Ruszlan Rahimkulovot, Timur Rahimkulovot és Zentai Pétert. Továbbá meg kívánják hallgatni Tordai Csabát, a BFVK igazgatóságának elnökét, valamint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest.
Ugyancsak első körben írásban kérdeznék Berki Zsoltnak a fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítéseiben 2017 óta betöltött szerepéről az azóta hivatalban volt és lévő főpolgármestereket, valamint a vagyongazdálkodással foglalkozó helyetteseiket, akiket aztán meg is hallgatnának.

Horváth Csaba (MSZP) javaslata

A testület külső szakértők meghívásával tájékozódna „az orosz típusú dezinformációs kampányok” jellegzetességeiről, a választások előtt a belpolitikába való idegen beavatkozás módszereiről is.
Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester javaslatára döntöttek arról, hogy olyan ingatlanértékesítésekről tárgyal csak a bizottság, amelyeket a testület bármely tagja az ügyben relevánsnak tart.
A munkarend kialakításáról szóló vitában Kovács Péter a testület négy tagjának indítványára reagálva azt mondta, nagyon jók a javaslatok, csak kicsit felületesek, ennél szerinte „mélyebbre kellene ásni”, és azokat is meg kell hallgatni, akiket nem neveztek meg, de tanúi lehettek az eseménysorozatoknak.
Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt hangsúlyozta: nem az a lényeg, pontosan mikorra készül el a jelentés, hanem az, hogy mindenki számára megnyugtatóan le lehessen zárni a munkájukat. Közös érdek, hogy a kérdésekre válaszokat kapjon a közvélemény, derüljön ki az igazság – mondta.
A politikus szerint a bizottsági munka félrevitelét jelenti, és teljesen értelmezhetetlen, hogy a bizottság tárgyalja a titkosszolgálati módszereket. Ez arról szól, hogy ne a lényegi dolgokról beszéljenek – közölte.
Soproni Tamás (Momentum), a bizottság alelnöke, terézvárosi polgármester arról beszélt, a vizsgálóbizottság egy olyan ügyből indult ki, amely „nem létezik”: a Városháza eladását senki nem tervezi. Tehát az ügy nem létezik, amit a testület vizsgál – mondta.

Háttér

Az ügy lényege, hogy egy Anonymus-maszkos ember videói szerint a városvezetés a Városháza eladását tervezi, a fővárosi önkormányzatban jutalékos rendszer működik, a főváros jó pár ingatlanját akarta „fű alatt” közvetítőkön keresztül értékesíteni, és ezeket hangfelvételekkel igyekezett alátámasztani.
Karácsony Gergely főpolgármester és a városvezetés ezekre úgy reagált: nem adják el a Városházát, az ingatlanokat nyilvános pályázaton értékesítik, és a „városvezetés lejáratását célzó, rágalmakat tartalmazó” hangfelvételek ügyében feljelentéseket tettek.

Kapcsolódó

Városháza-ügy

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest