A városkép nem fontos, csak a pénz

Hiába vannak olyan területek Budapesten, ahol elvileg – és jogilag – kötelező a városkép védelme, a politikusok és a velük együttműködő oligarchák rendre megtalálják a kiskapukat.

Gyakori “megoldás” például, amikor egy műemlék jellegű, a városkép szempontjából fontos épületet csaknem teljesen lebontanak, csak az utcai homlokzatot hagyják meg és aztán azt építenek mögé, amit csak akarnak. Arra hivatkoznak, hogy az utcáról csak a homlokzat látszik, a városképet tehát megőrizték.

Ezt a gyakorlatot hívják a műemlékvédők faszádizmusnak. Mielőtt félreértenék, gyorsan emlékeztetünk arra, hogy a magyar szót a francia és angol facade szóból képezték, ami homlokzatot jelent.

Fotó: VK

Egy új példa most a faszádizmusra ami Budapesten a VIII. kerületben, a Reviczky utca 6. címen egykor volt Károlyi-Csekonics palotaegyüttessel történt. (Ez ugye a nyóckernek nem a lepukkadt részén, hanem a Palotanegyedben volt.) Az építkezésre kitett tábla szerint az egykori palotaegyüttes “átfogó, állagmegóvó felújítási munkáinak megvalósítása” történik, ami persze hazugság, nem állagmegóvás történt, hanem majdnem teljes bontás, csak a facade, vagyis a homlokzat – két emelet díszletfal és a kapuboltozat – maradt meg. Persze az utcai látvány is sérül, hiszen majd két emelet üvegbigyót is ráhúznak!

Az ilyen “felújítást” a hatvanas években kötött és pár éve megerősített Velencei Charta szigorúan tiltja. A charta azt szorgalmazza, hogy az eredetit megőrizve kell egy épületet modernizálni, felújítani. Nálunk viszont általában egyfajta kulisszaként kezeli az épület eredeti homlokzatát, és valami egészen mást, megjelenésében és méretében is eltérőt építenek mögé.

Fotó: VK

Ráadásul ma már annak is örülni kell, ha legalább a homlokzat megmarad

Egy korrupcióról szóló tanulmányban olvashattunk az alábbi esetről:

“Volt ez az épület, ami utcaképi védettséget élvezett, ami azt jelenti, hogy a homlokzatot meg kell tartani, de mögötte bármit lehet csinálni. Magasságot sem lehet emelni. Egyik nap az építkezésen a markoló véletlenül belebontott a homlokzatba. Emiatt az önkormányzat életveszélyessé nyilvánította az egész homlokzatot és le kellett bontani. Úgy tettek, mintha egy véletlen baleset lett volna, de ezzel megúszták az egész homlokzat-megóvási hercehurcát. A markoló vezetője talán még prémiumot is kapott.”

Orbán Viktor vejének üzlettársa újítja fel a Károlyi–Csekonics-palotát

A kormány még 2015 végén döntött arról, hogy a felújítást követően a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest. A Múzeum utca 17. és a Reviczky utca 6. szám alatti épületegyüttest a jövőben a szomszédos épületben működő Károli Gáspár Református Egyetem használja majd. Mindez legalább 14 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek – a 2015-ös kormányhatározat szerint, de tudjuk, hogy a beruházások ára jócskán meg szokott nőni menet közben.

A Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest a West Hungária Bau (WHB) vezette konzorcium újítja fel – derült ki tavaly a közbeszerzési adatbázisban található összegzésből.

A West Hungária Bau Paár Attila győri üzletember érdekeltsége, de a cégcsoport korábban Tiborcz Istvánnal üzletelt: a WHB vette meg Tiborczéktól a közvilágítási tenderekkel korábban taroló Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz, mielőtt eladta volna a részesedését egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek.

Kapcsolódó:

A kormány ne magának újítsa fel a műemlékeket!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük