Sorting by

×

Várszegi Asztrik köszöntése

Tegnap -január 26-án- ünnepelhettük az egykori pannonhalmi főapát, Várszegi Asztrik 75. születésnapját. A soproni születésű fiatalember  a középiskolát a soproni Berzsenyi Dániel Gimnáziumban végezte. Érettségi után 1964-ben belépett Pannonhalmán a Szent Benedek Rendbe. Itt vette fel az Asztrik szerzetesi nevet, és itt tanult teológiát a Főapátság Szent Gellért Hittudományi Főiskoláján. Pályája egész életében Pannonhalmához köti, ahol 2018-as nyugdíjbavonulását megelőzően két cikluson át töltötte be a főapáti posztot. Alább Dr. Fabinyi Tamás  evangélikus püspök köszöntőjét olvashatják.

Matusz Károly fotóján Várszegi Asztrik szerzetesi öltözetben széles mozdulattal átugrik egy pocsolyát

Sok ember – megítélésem szerint többségében a világiak köréből – erre talán ezt mondja:

„Ez aztán egy vagány pap, belevaló szerzetes!”

Mások – megkockáztatom, többnyire egyháziak – homlokráncolva így szólnak:

„Nem méltó ez a mozdulat a pannonhalmi főapáthoz! Hová jutottunk?! Mi lesz a tisztség méltóságával, a püspöki tekintéllyel, az évezredes stabilitással?”

Magam egy harmadik állásponton vagyok. A „belevaló szerzetes” toposzt sekélyesnek érzem, a „nix ugribugri” figyelmeztetését pedig szomorúan tekintélyelvűnek. Asztrik főapátnak ez az ikonikus fotója számomra arról beszél, hogy igenis át lehet ugrani látható és láthatatlan falakon, meg lehet szabadulni a szekértáborok ártalmas gyakorlatától.

Főapát úr egész életét és működését ez jellemzi: a fotón látható tüneményes könnyedséggel lép át egyik világból a másikba. Ő nem hajlandó elfogadni, hogy árkok vagy éppen elválasztó falak legyenek ember és ember, nemzet és nemzet, világnézet és világnézet között.
Pileólusát (papi fejfedő. szerk.)kézbe fogja, hogy a nagy lendülettől le ne essen. Szinte már szökdécsel.

Asztrik atya arra ad példát, hogy nem szabad bezárkózni. Van átjárás felekezet és felekezet között. Az egyházból ki lehet menni a világba, és a világból be lehet jönni az egyházba. Lelkiség és kultúra, hit és tudomány nem zárja ki egymást. Még a politika által emelt falakon is át lehet lépni.

Mindezt a képen látható természetességgel és derűvel.

Asztrik atya a zsoltárossal mondja: „In Deo meo transiliam murum” – „Istenemmel falakat ugrok át” (Zsolt 18,30).
Most éppen a harmadik negyedszázadból ugrik át a negyedikbe. Isten éltesse, és tartsa meg őt ilyennek.
Budapest/Pannonhalma, 2021. január 26.
Dr. Fabiny Tamás
evangélikus püspök

várszegi

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.