Vásárhelyi Mária: a demokratikus ellenzék körében totális paradigmaváltásra van szükség, ha a választások esetleges megnyerése után egy hónappal nem akar csúfosan megbukni!

Minél inkább közeledik a választások ideje, annál szilárdabbá válik a meggyőződésem, hogy a demokratikus ellenzék körében totális paradigmaváltásra van szükség, ha a választások esetleges megnyerése után egy hónappal nem akar csúfosan megbukni.

Meggyőződésem szerint,

ha az ellenzéki szavazói többség felhatalmazza az ellenzéki pártokat kormányalakításra, akkor ez jelen esetben sokkal többről szól, mint kormányváltásról.

A választók szavazataikkal arra adnak felhatalmazást, hogy az új kormány térjen vissza a demokratikus hatalomgyakorlás módszereihez és ennek érdekében hajtsa végre a szükséges jogi, intézményi és személyi változtatásokat.

Hiszen a demokratikus hatalomgyakorlás elképzelhetetlen a jelenlegi antidemokratikus, számos vonásában diktatórikus jogi, intézményi és személyi feltételek között.

Aki azt várja el a kormánytól, hogy a fidesz rendszerben működjön demokratikusan, sőt egyáltalán működjön, az a lehetetlent várja el.

Hiszen az összes létező demokratikus intézmény egypárti megszállás alatt áll

és az ott ülő pártkatonáknak egyetlen feladata lesz, nevezetesen, hogy akadályozza az új kormány működését. Az orbánviktorfülebevalós köztársasági elnök,

  • már azt is meg tudja akadályozni, hogy egyáltalán megalakuljon az országgyűlés és az legyen a miniszterelnök, akinek a támogatói a legtöbb szavazatot kapták,
  • a színtisztán fideszes tagokból álló Alkotmánybíróság meg tudja akadályozni az új költségvetés és bármilyen törvénymódosítás elfogadását,
  • a számvevőszék naponta büntetheti meg a pártokat és állami intézményeket bármilyen mondvacsinált indokkal,
  • az ügyészség megtagadhat bármilyen vizsgálatot,
  • a média pedig az első naptól az új kormány ellen fogja hergelni a lakosságot, márpedig az elmúlt 12 évben mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy ilyen média befolyással teljesen meg lehet hülyíteni egy országot.

Amikor a választók többsége az ellenzéket juttatja hatalomra,

akkor azt várják tőle, hogy állítsa vissza a demokratikus hatalmi működés feltételeit ne pedig gúzsba kötve táncoljon egy reménytelen helyzetben.

Ha nem így cselekszik a kormány, akkor nemcsak az ellenzékbe került fideszesek, hanem saját szavazói is rövid idő alatt ellene fognak fordulni, mivel képtelen lesz ígéreteinek és elvárásaiknak megfelelni.

Saját szavazói is végtelenül csalódottak és felháborodottak lesznek, ha azt látják, hogy az új kormány a fidesz-rendszer taposóaknái között csetlik-botlik és bár múlik az idő, semmi nem változik. Sőt rosszabb lesz, mivel

a fidesz a saját rendszerében túlságosan is otthonosan mozgott, az új kormány viszont ugyanilyen feltételek között több, mint béna kacsa lesz.

Úgy gondolom, hogy egy szélsőjobboldali, velejéig korrupt, autokratikus rendszert csak radikális eszközökkel lehet lebontani.

12 éve arról beszélünk, hogy a fidesz „unortodox” törvényalkotásával lebontotta a jogállamot és most azt várnánk el, hogy az új kormány ezek között a jog viszonyok között építsen egy új jogállamot?!

Nyilván kockázatos döntés a rendszer azonnali, radikális átalakítása, de ennél sokkal kockázatosabb, ha elindul a lassú, nehézkes jogi átrendezés. Utóbbiba csak belebukni lehet az adott körülmények között egy olyan ellenzékkel, amilyen a fidesz lesz. És az új kormány a támogatóit is gyorsan el fogja veszíteni, ha azt látják, hogy az új kormányzás nem más, mint a fideszes jogi és intézményi keretek közötti botladozás.

Forrás

Kapcsolódó

Vásárhelyi Mária: a demokratikus ellenzék körében totális paradigmaváltásra van szükség, ha a választások esetleges megnyerése után egy hónappal nem akar csúfosan megbukni!

One thought on “Vásárhelyi Mária: a demokratikus ellenzék körében totális paradigmaváltásra van szükség, ha a választások esetleges megnyerése után egy hónappal nem akar csúfosan megbukni!

  • Kedves Maria, On nyitott kapukat donget! Emlekszik, hogy mit mondott Dobrev Klara, amikor az alapkatyvaszrol meg a koltsegvetesrol kerdeztek? „Alaptorveny – KUKA! Koltsegvetes – KUKA!” Es meg a jobb kezevel egy szemetbe dobo mozdulatot is mutatott, ami az egyetlen lehetseges valasz a kerdesre! Ha csak kicsit veri meg a fideszt az ellenzeki osszefogas, akkor is azt mondom, hogy AZONNAL hozzanyulni az alapkatyvaszhoz, mert annak a letezese, letrejotte maga is az abszurditas csucsa volt – mar a megszuletesenek a modja is! – es ha valami eleve torvenytelen, akkor azt el lehet (es el is kell!) tuntetni mielobb! A megfelelo szakemberek ezt mr kidolgoztak, az arnyekkormany felallt, gyakorlatilag a valasztasok utani naptol kezdve mar kormanyozniuk kell, ha a hivatalos kormanyalakitas es eskutetel a valasztas napjatol szamitva 30 napra ra kell letegye az eskut. Hajra, Magyarorszag, hajra, ellenzeki osszefogas!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük