Vásárhelyi Mária: a Gyurcsány kormány legsúlyosabb hibája, hogy a 2006-os eseményeket követően nem derítette fel töviről-hegyire a Fidesz szerepét

Másokkal ellentétben én a Gyurcsány kormány legsúlyosabb hibájának azt tartom, hogy a 2006-os eseményeket követően nem derítette fel töviről-hegyire, hogy milyen kapcsolatokat ápol a Fidesz a Tv-ostromban és az október 23-i eseményekben meghatározó szerepet játszó szélsőjobboldali csoportokkal, elsősorban a fociultrákkal, és a Nemzetbiztonság Hivatal vezetőivel.

Holott egyrészt pontosan lehetett tudni,

hogy a futballhuligánok egy meccs után szervezett csoportokban érkeztek a Tv székház elé, és azt is, hogy a Hír Tv munkatársai tudtak arról, hogy mire készülnek a Kossuth téren ill. a székház előtt, a Wikileaks által kiszivárogtatott iratokból kiderül, hogy a tv munkatársai már napokkal korábban jelezték a BBC-nek a készülő botrányt, és már a tömeg megjelenése előtt ott voltak a tv székháznál. Azt pedig, hogy az október 23-i, erőszakba torkolló fideszes megemlékezésen, fideszes országgyűlési képviselők instruálták a rendőrökre támadó, utcaköveket hajigáló, tankot elkötő “békés tüntetőket”, nyilvánosságra került lehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítják.

A kormány pedig, ahelyett hogy kíméletlenül felgöngyölítette volna az események politikai hátterét,

mozgatórugóit és az akkori ellenzék szerepét mindebben, mint kutya a vizes ruhát, úgy rázta le magáról mindezt. Pedig ha akkor fény derül arra, hogy a politikai pártoknak, a rendfenntartóknak és a titkosszolgálatoknak milyen szerepe volt az események alakulásában, és ebből levonták volna a személyes és intézményi tanulságokat, akkor ma talán nem tartanánk ott, hogy szélsőjobboldali, neonáci huligánok randalíroznak újra a baloldali-liberális vezetésű fővárosban. A rendőrség meg áll és néz tétlenül, a kormánypártok pedig védelmükbe veszik az erőszakos, rasszista tüntetőket, akik engedély nélkül randalíroztak, gyújtogattak és uszítottak tegnap ismét Budapest utcáin.

A forgatókönyv kísértetiesen hasonlít a 2006-os események dramaturgiájára,

azzal a különbséggel, hogy ma már egyetlen demokratikus erő sincs abban a helyzetben, hogy ha akarna, fényt deríthetne arra, hogy miféle összefonódások vannak a fidesz és a militáns szélsőjobboldali csoportok, valamint a focihuligánok között. És minél rosszabb lesz a gazdasági helyzet, minél inkább mélyül a válság, annál mindennaposabbá válik ismét a lángokban álló, gyűlölettől izzó Budapest látványa. Mert mindezt csírájában kellett volna elfojtani akkor, amikor erre még lett volna lehetőség.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük