Vásárhelyi Mária különvéleménye az SZFE diákjai és Palkovics miniszter találkozójáról

Vásárhelyi Mária a tőle megszokott éleslátással mutat rá a csapdára, amelybe véleménye szerint belevezette a miniszter a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

Kész a csapda

Én azt gondolom, hogy a SZFE diákjainak nem szabadott volna belesétálniuk abba a csapdába, hogy az egyetem tanárai, vezetői nélkül ülnek le tárgyalni a Palkovics-Vidnyánszky duóval. Hiszen miféle felállás ez? Az egyik oldalon ott ül a nagyhatalmú miniszter, akinek nyilvánvalóan fogalma sincs arról, hogy egy művészeti egyetemnek mi a dolga, és a még nagyobb hatalmú, bosszúszomjas kormányzati famulus, a másik oldalon pedig a diákok képviselői, és arról kellene tárgyalniuk, hogy hogyan kellene “megújítani” (fideszül: szétverni és a kormány klienseinek átjátszani) az egyetemet. Azzal, hogy a diákok a tanárok és a jelenlegi vezetés képviselői nélkül ültek le tárgyalni, akarva-akaratlnul legitimálták a kormánynak azt a narratíváját, hogy az egyetem jelenlegi vezetésének semmi köze ahhoz, hogy mi fog történni az intézménnyel. És ez a helyzet szinte elkerülhetetlenül viszályt fog szítani az oktatók és a hallgatók között is. A kormány pedig – mint mindig – úgy most is, az “oszd meg és uralkodj” forgatókönyvre játszik.

Ráadásul a diákok, akármennyire okosak és elszántak is, életkorukból adódóan nincsenek felvértezve

a Fidesz aljas módszereivel szembeni védekezés teljes eszköztárával, mivel ehhez legalább egy évtizedet felnőttként kell végigélni ebben a rendszerben. Nyilvánvaló volt, hogy a kormány képviselőinek eszük ágában sincs megegyezésre jutni a hallgatókkal, bármit megszívlelni az ő követeléseikből, hiszen az SZFE sorsa már régen megpecsételődött. A tárgyalás csak szemfényvesztés volt, PR akció, mint mindig, viszont sikerült dölyfösen megalázniuk a diákokat és elérniük, hogy a korábbi egység repedezni kezdjen – írja bejegyzésében a szociológus.

Előzmény

miniszter

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük