A legújabb hír, hogy Pécsett – a pórul járt elmondása szerint – kirúgták Horváth Tamást, aki a pécsi Református Gimnázium iskolai konyháján dolgozott szakácsként csak azért, mert aktívan részt vett egy legális, felszólalt a civilek melletti tüntetésen. Talán ez és az ilyenek azok, amik miatt azt hisszük, hogy a Fidesz megdönthetetlen. Vásárhelyi Máriának más a véleménye….
[mnky_ads id=”3427″ ]
Vásárhelyi Mária szociológus közösségi oldalán fejti ki nagyon elgondolkodtató véleményét. Ön egyetért vele? Esetleg más ban látja az okot? Írja meg szerkesztőségünkbe, hogy e vitaindítónak szánt bejegyzés folytatásaként közölhessük.

Hogy a közvélemény szemében mitől látszik olyan erősnek a sziklaöklű Fidesz?

Nos például attól, hogy amikor az ellenzéki pártok egyszerre kapnak sokmilliós büntetést a Fidesz egyik meghosszabbított karjától az Állami Számvevőszéktől, amelynek elnöke történetesen éppen egy volt fideszes országgyűlési képviselő, akkor – bár minden megbüntetett párt vezetője leszögezi, hogy a büntetés megalapozatlan és törvénysértő – azonnal elkezdenek adományokat gyűjteni, hogy a megalapozatlan és törvénysértő büntetést kifizethessék.

Jól lehet nemcsak arról nincs fogalmuk, hogy konkrétan mit kifogásol a bérbe vett ingatlanok bérleti díjával kapcsolatban az ÁSZ, sőt van olyan párt, amely azt sem tudja, hogy éppen melyik ingatlanjáról van szó, és az is egyértelmű, hogy most azért bünteti őket, amiben 2014-ben még semmiféle kivetnivalót nem talált. Az ellenzéki pártok mégis, ahelyett, hogy a törvénytelenség és a hatalommal való visszaéléssel szemben az ellenállás lehetőségén gondolkoznának, azonnal behódolnak. Pedig maga a hivatkozási alap, az “ingatlanok bérlésének piaci ára” is teljesen abszurd fogalom. Én például konkrétan tudok két lényegében egyforma lakásról a belvárosban, amelyek közül az egyiket 88 ezer forintért, a másikat 150 ezer forintért adják ki. A piaci árnak éppen az a lényege, hogy a piac határozza meg és nem az ÁSZ. Hiszen egy lakás árát millió tényező befolyásolja.
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4668″]
A kirótt büntetések összege nagyon eltérő, és éppen akkora, amely alapjaiban rengetheti meg az ellenzéki pártok választási kampányának finanszírozását. Simicska Lajosnak, ill. az általa támogatott pártnak kb. akkora teher kifizetni a 660 milliót, mint a Párbeszédnek vagy az Együttnek a 15-20 milliót. Azzal a különbséggel, hogy Simicskának vannak pótlólagos forrásai, ezeknek a a kis pártoknak viszont nincsenek.

Milyen példát mutatnak ezek a pártok civil kurázsiból a lakosságnak,

ha azonnal befekszenek a hatalmi önkénynek. Miért csodálkozunk a “kisemberek” gyávaságán és önfeladásán, ha ezt a példát látják választott képviselőik viselkedésében is.
Az Állami Számvevőszék és egyetlen más állami ellenőrző szerv sem vizsgálta egyszer sem, hogy Orbán Viktor és oligarchái, vajon a piaci áron jutottak-e kastélyokhoz és más ingatlanokhoz, piaci áron vásárolják-e fel Magyarország összes értékes ingatlanját, bankokat, erőműveket, gázvezetékeket stb. És azzal sem foglalkoznak, hogy vajon honnan van minderre pénzük. Azt viszont górcső alá veszik, hogy ezek a nyomorúságos körülmények között működő, a folyamatos kiszáradás határán lévő kis ellenzéki pártok az ÁSZ által önkényesen meghatározott összegért bérelnek-e ingatlant, hogy egyáltalán létezni tudjanak.

Ha most ezek a pártok szófogadóan befizetik a törvénytelen és önkényesen kiszabott büntetést, akkor ezzel nemcsak legitimálják azt, hanem a Fidesz mindent legyűrő erejét is demonstrálják. És a saját gyengeségüket.
Jó ideje azt gondolom, hogy nem az áldemokratikus intézmények elfogadásában kellene együttműködniük az ellenzéki pártoknak, és ezzel legitimálni ezeket, hanem a tagadásban és ellenállásban.
Magyarországon már régen nincs demokrácia, nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere, a hatalom mindenféle külső kontroll nélkül, önkényesen dönt minden kérdésben.
[mnky_ads id=”4666″][mnky_ads id=”4670″]
Azok, akik még mindig úgy viselkednek, ahogyan a demokrácia szabályai előírják, valójában beszállnak a játszmába és legitimálják az önkényt. Persze a konstans ellenállás sokkal kockázatosabb, munkaigényesebb és nehezebb feladat, mint a Fidesz játékában való részvétel. De meggyőződésem szerint addig amíg az ellenzéki pártok partnerek abban, hogy a ,Fidesz által önkényesen kialakított szabályok szerint játsszák a politikát, addig nincs esély a rendszer megbuktatásra.

Vásárhelyi Mária az érdek-identitásról

[mnky_ads id=”3390″ ]

1 hozzászólás

  1. Igen, igaza van, de azért a lényeg, hogy miért is törvénytelen ez a döntés , nem derült ki. Ennek okán én leírom, szájbarágós módszerrel, mert ezt tanultam a Fidesztől.A magyar demokrácia azért nem működik, mert alkotmányos válság van a fű alá söpörve. Senki, aki naponta hozzáfér milliók tájékoztatásához, nem beszél erről. Tehát , ha az alaptörvény törvénytelen(szándékosan nem a latin illegitim szót használom, mert vannak , magukat jogi tudással felruházók, és mivel nem tudnak latinul, vitát nem a tényekből, hanem a szavak általuk értelmezett mivoltából kreálnak), akkor ezek a hátba döfések is törvénytelenek. Ezt kellene minden szinten , és mindenkinek tudomására hozni, akár úgy is , hogy az itt vitatkozók egyénileg adnak be az Alkotmánybíróságra petíciókat , akár ezrével, hogy az alkotmányt állítsák helyre, és töröljenek minden 2012.01.01.óta meghozott törvénytelen törvényt. Erre lépni kellene nekik, és nem vigyoroghatna az Orbán sem kajánul azon, hogy senki nem a lényeget hajtja, hanem a hülyeséggel traktálják az őket támogatókat. Egyébként az Orbán olyan, mint a betörő, bűnöző, aki tisztába van azzal, hogy az őt üldözők csak a jog szerint járhatnak el, ezért neki azt betartani nem kell. Az Orbán is állandóan az EU-s alapszerződésre hivatkozik, miközben ő folyamatosan megszegi azokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét