Vásárhelyi Mária egy eddig még fel nem vetett nézőpontja a kormány faírtás-rendeletéről…..

A magánemberek, a hozzáértők, a zöld pártok és szervezetek heves tiltakozását váltotta ki a kormány néhány napja kijött rendelete a tűzifa kitermeléséről. A kritikák szerint a jogszabály túl engedékeny a védett területeken történő faírtással szemben és a globális éghajlatváltozás közepette eleve orosz rulett felélni az árnyékot adó, vizeket megtartó erdőket.

Ha nem vágjuk ki a fákat, leégnek az erdőtüzekben…?

A kormány elitképzőjének, a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC) a Klímapolitikai Intézete írásában igyekezett alátámasztani a kormány intézkedését. Érvként fogalmazták meg többek között, hogy

A Kormány nyilván részletesen vizsgált energiaellátási forgatókönyveket, amelyben voltak a lehető legrosszabb helyzetet elemzők is. Felelős politikusok általában nem legyintenek ezekre – úgysem következik be felkiáltással – hanem igenis felkészülnek a lehető legrosszabbra is.

Megemlítették, hogy

A Greenpeace szintén azt emelte ki, hogy az ökológiai és klímaválság kellős közepén egyáltalán nem szabadna őshonos fákat, pl. alföldi tölgyeseket, bükköt vagy a folyóinkat kísérő ligeterdőket kivágni. Ezek azok, amelyek még valamennyire élhetővé teszik az országot: óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek. Ez megint szépen hangzik önmagában. Csak ha nem termeljük le az éves fatömeg-növedék által megengedett tűzifa mennyiséget, akkor azt nem mi hasznosítjuk majd, hanem odavész a nálunk is egyre gyakoribbá váló erdőtüzekben, táplálva azokat.

Vásárhelyi Mária szerint….

Vásárhelyi Mária szociológus közösségi oldalán egészen más szempontból vizsgálta a kormánydöntést:

“És akkor ennek, a minden elemében botrányos, nemzetellenes fairtást engedélyező szabályozásnak a társadalmi hatásáról még nem beszéltünk.

Nevezetesen, hogy helyben óriási feszültségeket fog szülni a legszegényebbek és a jobb módúak között. Az egyik oldalon fognak állni azok, akik azért, hogy ne fagyjon meg a családjuk télen élni fog a fairtás lehetőségével, a másik oldalon pedig azok, akik védeni akarják a természetet.

És egymásnak fognak esni,

egymást fogják gyűlölni, holott mindkét csoport megfontolásai méltányolhatók. Hiszen érthető, hogy egy szülő bármit megtesz azért, hogy ne fázzanak a gyermekei, de az is teljesen érthető, hogy az ott élők mindent megtesznek a természetpusztítás ellen.

Normális országokban azért finanszírozzák az állampolgárok az állam apparátust, hogy ezeket a társadalmi konfliktusokat kezelje és senki ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy csak óriási károkat okozva tudja megvédeni a családját a megfagyástól. Nálunk viszont ezzel éppen ellentétesen, az állam, a hatalom a társadalmi konfliktusok kiélezésében, a társadalmi csoportok egymás ellen hergelésében érdekelt.

Minél jobban utáljuk egymást, annál többet tudnak lopni és annál akadálymentesebben betonozhatják be önkényuralmi rendszerüket.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss híreink!

2 thoughts on “Vásárhelyi Mária egy eddig még fel nem vetett nézőpontja a kormány faírtás-rendeletéről…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.