Vásárhelyi Mária: a Putyin és Erdogan által kijelölt trendbe illeszkedik a teljes magyar választási rendszer

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin független jelöltként jelölteti magát az orosz választáson. Ellenlábasát egy ravasz húzással az ottani független választási bizottsággal nulláztatta le.  Alekszej Navalnij hiába szedte össze az indulásához szükséges ajánlásokat, az orosz választási bizottság megtiltotta neki az indulást. 

Vlagyimir Putyint egyhangú szavazással

jelölte egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport Moszkvában. Vásárhelyi Mária szociológus közösségi oldalán gondolta tovább a jelenséget. Megdöbbentő, hogy milyen átfedésekre bukkant Orbán új példaképe által uralt ország és a hazai tendencia között.

“Orbán Viktor politikai példaképe és mentora most hozatott rendeletet az központi orosz választóbizottsággal arról, hogy legnagyobb politikai ellenfele, Alekszej Navalnij, nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson, mivel korábban súlyos politikai bűncselekményekért elítélték. Arra természetesen nem tér ki a kizárást elrendelő határozat, hogy Navalnijt éppen azért ítélték el több, nyilvánvalóan koncepciós eljárás során, mert kísérletet tett az orosz elnök és az általa irányított hatalom által elkövetett korrupciós bűncselekmények leleplezésére.

Persze Navalnijt nem azért zárták ki a választásokon való indulásból, mert bármiféle veszély jelentett volna Putyinra, aki jövőre kétséget kizáróan ismét elsöprő győzelmet fog aratni, hanem egyrészt azért, hogy ne tudjon kampányolni, és ennek során újra és újra a nyilvánosság előtt felemlegetni a korrupt hatalom visszaéléseit, másrészt hogy mindenki számára jelezzék, hogy meddig terjednek a hatalom kritikájának korlátai. Azt akarták jelezni, hogy az orosz rendszerbe Navalnij ellenzékisége már nem fér bele.

De egyelőre nem indulhat a választásokon a másik valamennyire fajsúlyos ellenzéki politikus Sz. Polonszkij sem, az ő bejegyzési kérelmét azért utasította el a választási bizottság, mert az általa beadott iratokban nem tüntette fel felesége külföldi ingatlanjait. Szemben például Putyinnal, aki bizonyára úgy kandidált, hogy az iratokban feltüntette, hogy lányai a világ leggazdagabbjai közé tartoznak, és bizonyára azt is beírta a beadott dokumentumokban, hogy annak ellenére, hogy hivatalos vagyonnyilatkozatában mindössze egy zaporozsec és egy szerény moszkvai lakás van a tulajdonában, valójában őt tartják a világ leggazdagabb politikusának, akinek kb. kétszer akkora személyes vagyona van, mint Bill Gatesnek. Indulhat viszont a választásokon Putyin keresztlánya, Kszenyija Szobcsak, akinek családját közvetlen baráti szálak fűzik a Putyin családhoz. (Ez kb. olyan, mintha Mészáros Lőrinc lánya alakítana új ellenzéki pártot) És indulhat az orosz politikai élet bohóca, Vlagyimir Zsirinovszkij is, mivelhogy cirkusz azért kell a népnek.

Orbán másik mentora, Erdogan elnök

pedig éppen az elmúlt napokban rúgatott ki az állásából újabb 2700 katonát, állami tisztviselőt és tanárt, azzal vádolva őket, hogy terrorszervezetekkel álltak kapcsolatban. Törökországban egy éve tart a politikai tisztogatás az állami munkahelyeken és eddig 110 ezer alkalmazottat bocsátottak el és legalább 32 ezret függesztettek fel állásából.

Mindennek – az emberjogi szempontokon túl – számunkra azért van különös jelentősége, mert Orbán – nem titkoltan – éppen ezt a két diktátort és az általuk működtetett rendszert tekinti példaadónak. Ebbe a Putyin és Erdogan által kijelölt trendbe illeszkedik a teljes magyar választási rendszer és a Számvevőszék által most, a választások előtt négy hónappal az ellenzéki pártokra kiszabott sokmilliós bírság is. Amely elsősorban figyelmeztetés. Azt hivatott demonstrálni, hogy a kormány semmilyen eszköztől nem riad vissza, ha veszélyben érzi hatalmát, a politikai ellenfelek gazdasági ellehetetlenítésétől akár egyik-másik ellenzéki párt – pl. a Jobbik – betiltásáig is. És minden teljesen törvényes lesz. Hiszen eleve úgy hozták meg a törvényeket, hogy azok lehetővé tegyék számukra a hatalommal való visszaélés legdurvább formáit is. Ahogyan Navalnij eltiltása vagy a török politikai tisztogatás is törvényes.

És ahogy telnek a napok

és Mészáros Lőrinc alias Orbán Viktor és a többi oligarcha törvénytelenül szerzett vagyona napról-napra gyarapodik, úgy lesz egyre több veszítenivalója a jelenlegi hatalomnak egy esetleges bukás esetén. És ahogy belekompromittálták a teljes intézményrendszert a visszaélések rendszerébe, úgy növekszik ezen intézmények – ügyészség, ÁSZ, MNB, Választási Bizottság stb. – vezetőinek félelme is egy esetleges bukástól. Ők mindannyian abban érdekeltek, hogy bármilyen törvénytelenség, erőszak árán is maguknál tartsák a hatalmat. 

Ha az ÁSZ mostani figyelmeztetéséből nem értenek az ellenzéki pártok, akkor egy hónap múlva újabb büntetést szabnak ki rájuk (ld. még meghosszabbítjuk Bicskéig), ha a Jobbik nem húzza meg magát, akkor megtalálják a párt betiltásának alaptörvényből eredeztetett lehetőségét.

Ha ebben a minden elemében csaló választási rendszerben nem látják garantálva a győzelmüket, akkor akár a választások előtt egy hónappal is újraírják a választási törvényt. és ha nem tudják kétharmaddal elfogadtatni, akkor majd megtalálják azt a kerülőutat, ahogyan feles törvényt csinálnak belőle.
Sajnos azt hiszem tévednek, akik folyamatosan – egy már régen nem létező – demokrácia alapnormáiból próbálják levezetni a jelenlegi hatalom mozgásterének korlátait. Szerintem nincsenek ilyen korlátok.”

Putyin, a cáratyuska 

Putyin, az elnökjelölt

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük