Vásárhelyi Mária: tudta?

Talán nem mindenki tudja, hogy a jegybankelnök fizetésének 20 százalékos emelése következtében a Nemzeti Cenzúra Hivatal – leánykori nevén Médiatanács – vezető tisztségviselőinek javadalmazása is ugyanilyen arányban emelkedik – idézte fel a minapi hírt és annak vonzatát Vásárhelyi Mária szociológus közösségi oldalán.

A hír, ha lemaradt volna…..

Egy sor állami intézmény vezetőjének nő a fizetése, ha megemelik Matolcsy György jelenleg bruttó ötmillió forintos havi illetményét. A társadalmi egyeztetésre bocsátott pénzügyminisztériumi javaslat a jegybanktörvény módosításáról ugyan csak a Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy fizetésemeléséről szól, mégis valóságos fizetésemelési hullámot indíthat el, mely nem áll meg az MNB falain belül.

Több állami szerv vezetőjének a díjazását ugyanis a jegybankelnök béréhez kötik a jogszabályok, ezáltal a 24.hu számítása szerint legalább két tucat, a jegybankon kívüli állami vezető örülhet még:

  • a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára, valamint a Versenytanács tagjai,
  • a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese,
  • a Közbeszerzési Hatóság elnöke és főtitkára,
  • a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese,
  • a Médiatanács tagjai
  • és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei. (forrás)

Vásárhelyi Mária szerint….

“Talán nem mindenki tudja, hogy a jegybankelnök fizetésének 20 százalékos emelése következtében a Nemzeti Cenzúra Hivatal – leánykori nevén Médiatanács – vezető tiszségviselőinek javadalmazása is ugyanilyen arányban emelkedik.

“A főcenzor, a Hivatal vezetője, Koltay András a jövőben havi 4.8 millió forintért veri szét a médiapiacot és hallgattatja el a kormánykritikus hangokat, bátorítja a szélsőjobboldali szennymédia munkatársait a hazudozásra és gyűlöletkeltésre, szárnysegédei, a Cenzori Hivatal tanácsának tagjai pedig havonta 2.4 millió forint javadalmazásban részesülnek azért, hogy támogassák Koltay sajtószabadság elleni hadjáratát.”

A Tanácstagok hetente átlagosan mindössze 1-1.5 órát üléseznek,

ezt is csak abból a célból, hogy újabb és újabb restrikciókkal sújtsák a még létező szabad médiumokat, Koltay pedig cenzori állása mellett nyilván több milliós fizetést vesz fel az NKE rektoraként is.

Persze tudom, hogy a vazallusokat minden rendszerben meg kell fizetni, és ilyenkor szembesülhetünk azzal, hogy a pofátlanságnak nincs határa.

Rajtuk kívül még 24 állami intézmény több tucat vezetőjének sok milliós fizetését emelték 20 százalékkal a napokban, miközben munkájukat tisztességesen végző tanárok, közalkalmazottak és egy életet végig dolgozó nyugdíjasok milliói rettegnek az előttünk álló téltől és az éhezéstől. Vajon meddig tűri mindezt egy ország?!”