A Vatikán a nők és a melegek felé fordul

A Római Katolikus Egyház egészen a közelmúltig háttérbe szorította a nőket, és a pedofilokkal egyenlőnek tartotta a melegeket. Ezen az állásponton látszik a komolyan változtatás szándéka. A szombaton a Vatikánban befejeződött püspöki szinódus, amelynek elsődleges témája a fiatalság és az egyház kapcsolata volt, hangsúlyosan foglalkozott a nők és a melegek egyházon belüli szerepével, elfogadottságával.

Egy különösen fontos záródokumentum

A szombat este közzétett, 167 fejezetet tartalmazó dokumentum a modern társadalmakat érintő számos kérdéssel foglalkozik, a migrációtól kezdve, a virtuális valóság veszélyén át, és olyan kényes témákat is érint, mint a melegek helyzete, vagy az egyházat megrázó pedofilbotrányok – írja a hvg.hu.

A nyilatkozat hangsúlyosan kiáll a nők komolyabb  szintű bevonása mellett, a különböző egyházi körök vezetésébe, hiszen mint fogalmaz : „a női hang hiánya szegényesebbé teszi a vitát és az egyház útját”.

A szinódus résztvevői kiálltak a homoszexuálisok hitéletbe való hivatalos bevonása mellett is:„a homoszexuális embereket nem szabad hátrányosan megkülönböztetni szexualitásuk miatt, hanem hitükben kísérni kell őket. Isten minden embert szeret, s így tesz az egyház is” – mondták ki.

Nem egyszerű a munka, amire Ferenc pápa vállalkozott. Legkézzelfoghatóbban akkor fogalmazta meg, amikor azt mondta szűk munkatársi köre előtt:

a Vatikán megreformálása olyan méretű feladat, mint az egyiptomi szfinx megtisztítása fogkefével.

A folytatásban a papi pedofíliáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük