Védettségi igazolvány helyett elég az okostelefon, de nem mindenkinek! - Városi Kurír

Sorting by

×

Védettségi igazolvány helyett elég az okostelefon, de nem mindenkinek!

Az elmúlt hetek káoszára lehet megoldás a beígért mobilalkalmazás, amit nem érdekel a drága pénzen államilag megrendelt plasztikkártya, csak egy okostelefont igényel és már mehet is a tulaja presszózkodni, strandolni, moziba, étterembe, vagy ahová úri kedve diktálja. De…., mert az ugye mindig van!

Hirdetés

Mobilra tölthető applikációé a közeljövő,

amellyel igazolni lehet az oltottság tényét, ám a védettségét nem tudja mindenki bizonyítani vele. A Koronavírus Sajtóközpont a Magyar Nemzet megkeresésére tisztázta, hogy aki a védőoltást megkapta, oltottságát a védettségi igazolvány mellett elektronikus applikációval is igazolhatja majd.

Az a fránya “de”

Az EESZT-mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgárnak egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására, akár androidos, akár iOS-es okostelefont használ.

Az applikáció segítségével igazolható lesz tehát a védettség; az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

Az adatok hitelesítése QR-kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni (EESZT Covid Control).

Az applikációt az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell.

Ehhez elsőként be kell lépni az EESZT lakossági portáljára KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyi, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész. A regisztráció során továbbá meg kell adni egy hatjegyű PIN-kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához csak ezt a PIN-kódot kell használni.

Ezt követően:

  • be kell jelentkezni a 6 jegyű PIN-kóddal
  • ki kell választani a Covid-oltásigazolás menüpontot
  • amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek az arról szóló információk.

A korábbi betegségből eredő védettséget viszont csak a plasztikkártya jelzi, az app nem.

 

okostelefon

Hirdetés
átver

5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.