Vége a kétharmadnak? Mit mutatnak a számok? —  meghirdették a teljes összefogást

Nagyon érdekes augusztusi fejlemény: az ellenzéki pártok meghirdették a teljes összefogást a 2022-es választásokra,  és első lépésként bejelentették, hogy a jobbikos Bíró Lászlót közösen indítják októberben a megüresedett borsodi körzetben.

Billeg?

“Októberben borsodi választók dönthetnek arról, helyreállítják-e a Fidesz kétharmados parlamenti többségét, mivel a 6. számú országgyűlési választókerületben időközi választást tartanaka motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc mandátumáért. Esélye csakis egyetlen, közös ellenzéki jelöltnek lehet” — jelezte a tétet a Magyar Narancsban már július végén
Zsidai Péter. (Bebillenhet. Időközi országgyűlési választás előtt a tiszaújvárosi- szerencsi kerület. Magyar Narancs, 2020. július 23. )
Mivel Koncz Ferenc tragikus balesetéig a Fidesz egyetlen szavazattal volt 133 fős, éppen kétharmados többségben, ennek egyelőre vége. Októberben pedig eldől, hogy tartós-e a helyzet? (A rezsim persze ettől nem dőlne meg…)

Ők már megtalálták

“Ha nem találnak fiatalabb, jó nevű, ismert jelöltet, reménytelen a győzelem” — pesszimistáskodott a Narancs újságírójának egy helyi fideszes aktivista a 6. számú borsodi választókerületben. Időközben kiderült, hogy vágyai teljesültek: a rezsim egypártja az elhunyt, ismert képviselő lányát indítja a képviselői helyért.  Az ismertséget tehát a helyi Fidesz-támogatók körében népszerű, befolyásos Koncz Ferenc családja “automatikusan hozza”.

A borsodi hatos körzet zűrös története

2010-ben az addig baloldalinak elkönyvelt tiszaújvárosi választókerületben Mengyi Roland nyert, 52 százalékkal. Ez a baloldal általános megroppanásának betudható adat volt. 2011-ben a kétharmados többséggel hengerlő Fidesz a majdani választások kényelmes megnyerése érdekében átrajzolta a körzeteket: a “balos” tiszaújvárosihoz hozzácsapták az inkább jobbosnak számító szerencsi körzet településeit. Mengyi Roland ezután 2014-ben is nyert, igaz, a korábbi 52 helyett 40 százalékot hozott.
A “Voldemort nagyúrként”, illetve tiszaújvárosi törzshelyén”főispán uramként” hírhedtté vált Mengyi Roland azonban nem jutott el a következő választásokig. Lebukott, befolyással üzérkedés és költségvetési csalás kísérlete miatt vád alá helyezték, 2019-ben pedig négy évre börtönbe is küldték.
A Fidesz ebben a körzetben 2018-ban a bukott politikusa helyére Koncz Ferencet indította, aki befolyásos és sikeres helyi politikus volt. Koncz 2010-ben az akkor még szerencsi körzetből egyéni győzelemmel jutott az Országgyűlésbe, de négy évvel később visszavonult a helyi politikába, a kisebb létszámú parlamentbe jutásért nem indították.
Koncz 2018-ban a 6-os számú körzetben nagyot javított elődje 2014-es eredményén: 25.662 vokssal, 49,3 százalékkal győzött.

Hírfolyam>>>>>>>>>>>>

Ki van ott a Fideszen kívül, kik hirdették meg az összefogást

2014-ben a borsodi 6-os körzetben Mengyi 40 százalékos győzelme mellett a jobbikos Balla Gergő 29 százalékot kapott, az MSZP-DK-Együtt-PM-MLP jelöltje, Pap Zsolt 23 százalékot, és rajtuk kívül az LMP is indított egyéni jelöltet.
2018-ban is a jobbikos lett a második: Koncz-cal szemben a jobbikos Bíró László 32 százalékot kapott. Ez majdnem 10 ezer vokssal kevesebb a 49,3 százalékos fideszes győztes szavazatainál. Elindult ugyanakkor egy szocialista és egy LMP-s jelölt is, ők együttesen kaptak majdnem 9 ezer voksot.

Egy kis elemzés

“A választókerület egy teljes ellenzéki együttműködés esetén klasszikus billegő körzetnek tekinthető” — állapítja meg a szemlézett cikkben a Magyar Narancs szerzője.
Csakhogy 2014-ben a Borsodban látványosan erősödő, a cigányellenes, “rendszabályozó” hangulatot meglovagoló Jobbikot a Fidesz szövetségesének tekinthettük, és ezt a szavazók is így látták. Akkor tehát Mengyi 40 százaléka, illetve Balla 29 százaléka ugyanannak a szélsőjobboldalon vetélkedő tábornak a szárnyai közötti rivalizálás eredményét tükrözték. Borzasztó helyzetet tükrözött ez az együttes 69 százalék…

Ha mindenki Orbánék ellen

2018-ra viszont a Jobbik többé-kevésbé következetesen a “néppártosodás” felé indult, a szélsőjobboldali Fidesz jobbközép ellenfelének szerepére jelentkezett be. Az Orbán-propaganda és a rezsim hivatalnokai mindent meg is tettek a Jobbik megsemmisítéséért. Ekkor már tekinthetjük úgy a borsodi 6-os körzet adatait, hogy a helyi választók fele az Orbán-kormány jelöltje ellen szavazott, és ha már akkor megszervezték volna az összefogást volna, talán elhozhatják a billegő körzetté vált tiszaújvárosi-szerencsi választókerület egyéni mandátumát.

Mi a helyzet a településeken?

A 2020-as októberi helyzet latolgatásához hozzátartozik a tavaly őszi önkormányzati választások eredménye: a Fideszt megverték Miskolcon, Szikszón, Tiszaújvárosban, Tokajon, és bizony Szerencsen is.
Szerencsen különösen érdekes dolog történt: miután Koncz Ferenc 2018 áprilisától országgyűlési képviselő lett, időközi polgármester-választás következett. Ezen Koncz ajánlásával Nyiri Tibor győzött, akkor még a Fidesz színeiben. 2019 őszén azonban már nem kért a fideszes gyámkodásból, függetlenként indult — és fölényesen nyert. Koncz Ferenc ekkor már fideszes riválisát, Egeli Zsoltot ajánlotta a város lakóinak, aki 30 százalékkal a második lett. Az ellenzék közös jelöltje a most októberben az országgyűlési mandátumért is induló Bíró László volt, a Jobbik-MSZP-Momentum támogatásával. 5 százalékot kapott 2019 őszén Szerencsen. Akkor és ott a függetlenné vált Nyiri tarolt, 64 százalékkal. Önkormányzati választáson, közepes méretű városban született eredmény nem sokat mond egy országgyűlési voksolás esélyeiről, de ez a legutóbbi adat.
Azt a következtetést azonban le lehet vonni mindebből, hogy abban a körzetben Bíró László közös indítása valószínűleg az eddigi tapasztalatokkal reálisan számoló, jó döntés megalkotni az összefogást, ha biztosra nem is lehet menni.

Előzmény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük