Vége a sajtómanipulációk, szivárogtatások több éves gyakorlatának, itt korrekt a kormányzati tájékoztatás (Washingtonban)

Egy különösen izgalmas összehasonlító cikk jelent meg a New York Times oldalán Paul Ferritől a Trump és a Biden adminisztráció sajtóhoz fűződő kapcsolatáról, a cikknek akár a  “Beetetésektől, a  szivárogtatástól a korrekt viszonyig” is lehetne a címe.

Két és fél hónapos Joe Biden-elnökség után valami hiányzik az adminisztráció híradásaiból, és ez a szivárgás

  • Semmi szaftos részlet az elnök kulisszatitkairól viselkedéséről és döntéshozataláról.
  • Semmi a korábban megszokott előrejelzésekből, pedig a washingtoni próba-ballonoknak nagy hagyományuk van.
  • Semmi bennfentes beszámoló a nyugati szárny versengéseiről, az elnökre befolyást gyakorló elemzésekről, az Ovális Iroda látogatóinak részletes listája sem szivárog már.

Trump szerint a szivárogtatók “árulók”

Ugyanakkor Trump Fehér Háza olyan lyukacsos volt, mint a sajt és ezeken a lyukakon dőlt az infó  kifelé, az újságírók pedig kéjesen ittak a lyukakra szerelt, egyenesen a  nyugati szárnyba bekötött tűzoltó tömlőkből.  Donald Trump elnök tapasztalatlansága és kaotikus vezetési stílusa a beosztottak között  „West Side Story”-szintű belharcokat váltotta ki, néha majd, hogy nem napi szinten.  Az időszakos megtorpanás és a sűrű fogadalmak ellenére a szivárgások négy évig szinte akadálytalanul dőltek kifelé, beleértve Trump utolsó, kétségbeesett hivatali napjait is.

 

szivárogtat

Biden hivatalba lépése óta a csővezeték kiszáradt

Amikor februárban formálódott az 1,9 billió dolláros segélycsomag, az olvasók és a nézők kevés bepillantást kaptak abba, hogy Biden és tanácsadói hogyan formálták. Nem voltak olyan szivárgások, amelyek leírnák az elnöki prioritások kidolgozása során elhangzott beszélgetéseket. Az előzőhöz hasonló hírcsend övezte a másik monumentális kiadási javaslat, a kétezer milliárd dollár plusz infrastruktúra- és munkahelyteremtési törvényjavaslat előkészítését is. Volt néhány belső beszámoló, amely megvilágította a hatalmas terv mögött álló mechanizmust, de semmi több.

“Nem kérdés, hogy a Trump Fehér Háza sokat szivárogtatott, különösen az első napokban, amikor a törzsi versengés heves volt” – mondta Peter Baker, a New York Times újságírója. “Biden emberei fegyelmezettebbek voltak eddig, ezért nem volt annyi rálátásunk a Fehér Házban zajló kulisszák mögötti harcokra és vitákra mint az elmúlt négy évben.”

Ez nem azt jelenti, hogy a Fehér Házon belül nem zajlanak harcok és viták – tette hozzá. – Lehet, hogy csak egy kicsit tovább tart, amíg többet megtudunk róluk. Egy Fehér Házi forrás  Biden adminisztrációját „gyakorlatilag szivárgásmentes műveletnek” nevezte.

Csak a “régiekben” bízhatsz!

Ellentétben Trump elnökkel, aki  nagyon kevés hosszabb ideje mellette dolgozó emberével (szedett-vedett stáb) lépett hivatalba, Bident régi kipróbált emberei veszik körül, akik évek óta dolgoznak vele. Anita Dunn, a Fehér Ház vezető tanácsadója Barack Obama adminisztrációjának is fontos tagja volt. Ron Klain kabinetfőnök Biden egyik vezérkari főnöke volt alelnöksége alatt, akárcsak a jelenlegi vezető tanácsadó, Steve Ricchetti. Egy másik vezető tanácsadó, Mike Donilon, 1981 óta dolgozik Biden-nel.

Az idősebb munkatársak tapasztalata és az, hogy jól ismerik nemcsak az elnököt, de egymást is, más működési környezetet teremtett -állítja a Fehér Ház sajtósa – kevesebb látszólagos hatalmi harccal . Legalábbis egyik sem szivárgott ki.

“Nincs igazi verseny a figyelemért” a munkatársak között – mondta egy veterán Fehér házi  tudósító. – “Azt hiszem, új emberekre is hallgat, de a nap végén ugyanazok az ismerős arcok veszik körül.” (Az újságíró névtelenül nyilatkozott, mert munkáltatója, a Fehér Házhoz hasonlóan, tiltja az illetéktelen megjegyzéseket az újságíróknak is)

Stratégiai csendek

Az “üzenetfegyelem” egy tudatos stratégia fontos része  különösen, amikor Biden és csapata megküzd a pandémiával és annak gazdasági hatásaival. Ezt bizonyítja az is, hogy Biden úgy döntött, első elnöki sajtótájékoztatójával az elmúlt évszázad többi új elnökénél tovább vár.

Baker, a New York Times munkatársa megjegyzi, hogy bár a kiszivárogtatások bosszantják az elnököket és munkatársaikat, azonban ezek kínálnak betekintést, nyitnak ablakot a nyilvánosságot érintő döntéshozatalba. “Egy demokratikus társadalomban nagyobb átláthatóságra és kevesebb titoktartásra kell remélnünk” – mondta.

Mivel  Biden Fehér Háza szigorúbb, az újságírók feladata, hogy megtalálják a módját, hogy bekukkanthassanak a “zárt ajtók mögé” – mondta Jonathan Karl, az ABC News washingtoni vezető tudósítója, aki a Trump-korszak egy bestsellerének a szerzője.  “Az újságíróknak keményen kell dolgozniuk, hogy az olvasók és a nézők megértsék, mi történik valójában a Fehér Házban” – mondta.

Mi ösztönözné a Fehér Ház munkatársait a kiszivárogtatásra?

„Egy szinten az embereknek különböző elképzeléseik vannak. A másik oldalon valaki nem nagyon kedvelhet valakit. Ez repedéseket okoz a falon – mondta egy veterán tudósító. Az újságírók pedig lobbistákra, kongresszusi hatalmi szereplőkre, ügynökségek munkatársaira is figyelhetnek. “A szivárgás olyan emberektől származik, akik tudnak dolgokat, és szeretnek erről beszélni” – mondta ugyancsak Ő. “Ez a politika, ez Washington, ez is az emberi természet része.”

Emlékreznek még?

 

szivárogtat

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük