Vége az SZFE-blokádnak, “köszönhetően” a koronavírus-rendeleteknek

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói hétfő este megszavazták, hogy feladják a hónapok óta tartó blokádot – értesült a Telex három független egyetemi forrásból. Ezt várhatóan kedden délután 3-kor a Vas utcai épület előtti sajtótájékoztatón jelentik be.

…elfogyott a mozgástér….

A portál értesülései szerint a hallgatók úgy érzik,

a hétfőn hozott újabb koronavírus-rendeletek miatt elfogyott a mozgásterük, mivel a rendeletek miatt a felsőoktatási intézmények online oktatásra állnak át, a kollégiumokat pedig ki kell üríteni, a gyülekezéseket pedig betiltották. A kollégiumból is elkezdenek kedden kiköltözni.

Egy bejegyzés a Facebookról…

“Senki ne gondolja, hogy legyőzték őket. Csatát csak tisztességes módszerekkel nyer az, aki becsülettel harcol. Büszke vagyok a lányomra, és minden egyes hallgatóra, aki kitartott. Nincs vége. Csak akkor van vége, ha elfogy a hit, és belőlük nem fogy el. Nem ők fognak üres színházakban játszani. Nem ők adják el a becsületüket a hatalomért.

Ez az ország a vesztes, nem ők.

Majd erre gondolj, amikor már tőled, meg tőled, meg tőled is elvettek mindent. Hogy te, meg te, meg te megtettél-e mindent azért, hogy ez ne történhessen meg veled, vagy a gyerekeddel.”

A kezdet….

A hallgatók az egyetemet azután foglalták el, hogy augusztus végén az egyetem fölé rakott alapítvány, élén Vidnyánszky Attilával benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott.

Közben a kuratórium az addigi kancellár helyére Szarka Gábor lövészezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki. Majd pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rektorhelyettest is, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. A hallgatók őket sem engedték be az épületbe.

Szarka nem lacafacázott

Október elsején az egyetem oktatóinak körülbelül 60 százaléka sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott. egy sor lépést hoztak arra, hogy a hallgatókat visszalépésre kényszerítsék:

 • előrébb hozta az őszi szünetet,
 • lekapcsolta az internetet az egyetem épületeiben,
 • több terem kulcsát nem adták oda a hallgatóknak, így nekik alternatív megoldásokat kellett keresniük arra, hogy tartsák meg az óráikat, mivel ők végig kitartottak amellett, hogy tanulni akarnak: a padlástérben, aulában és az egyetem lépcsőin is tartottak órákat
 • az irodai dolgozóknak is megtiltotta, hogy bemenjenek az épületbe, csak a portások, gondnokok, takarítók járhattak be, így az utóbbi hetekben nagyon alapszinten működött az intézmény.

Szarka legutóbb pedig az SZFE hallgatóinak őszi félévet függesztette fel az egyetemen,

mert szerinte a blokád miatt az SZFE vezetése már több mint egy hónapja nem tudott bejutni az egyetem épületeibe, emiatt nem látnak rá az oktatás tényleges folyamataira, korlátozottan tudnak csak döntéseket hozni, és nem tudják ellenőrizni a létesítmények rendeltetésszerű működését. Szarka kijelentette, február 1-jéig oktatási tevékenység nem folytatható az egyetemen, és a kollégium is bezár. A hallgatók viszont még ekkor is ellenálltak, és hétfőn tovább folytatódott a tanítás az egyetemen.

A Városi Kurír friss híreiért kattintson >>>>>>>>>>>>>>>>>

 

szfe

Egy hozzászólás itt: “Vége az SZFE-blokádnak, “köszönhetően” a koronavírus-rendeleteknek

 • 2020.11.10 - 07:10
  Közvetlen hivatkozás

  A két odaültetett olajos-emberről nem sokat hallani, csak vidnyánszki, és szarka (a nevek előtt a kisbetű szándékos, az árulók nevét Nemecsek óta kisbetűvel írjuk) piti, elmeroggyant dolgairól írnak.
  Büszkék lehetnek magukra. Egy ország zöme utálja őket, a gazdájukkal együtt, aki madzagon rángatja őket.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük