Véget ért Marozsán menetelése, Alcaraz után Djokovics is kiesett Rómában

Marozsán Fábián a világranglistán top 20-as horvát ellen is ugyanazt a játékot nyújtotta, ami Carlos Alcaraz ellen győzelemre vezette őt. 

A nyolcaddöntőben is jelentős különbség volt a két teniszező között

Borna Coric három ATP-tornagyőzelemmel rendelkezik, volt már tizenkettedik a világranglistán és a 2020-as US Openen például negyeddöntőt játszhatott. 

Egy közös viszont volt/van bennük, a 26 esztendős horvát is top 100-on kívüli játékosként 2014-ben megverte az akkori világelsőt, aki akkor Rafael Nadal volt. Egyébiránt hétfőn este az is kiderült, hogy a Hajdúszoboszló SE sportolójának példaképe pont a 22-szeres Grand Slam-bajnok spanyol, aki ellen egyszer nagyon szívesen játszana majd.

Remekül indult Marozsán Fábiánnak a találkozó, pillanatok alatt 3:0-ra lépett el az első játszma elején, és a teljes szettet figyelembe véve csak öt pontot veszített az adogatása mögött. A magyar teniszező a korábban látott agresszív játékkal, most viszont már kevesebb rövidítéssel, de annál pontosabb tenyeresekkel nyerte meg a nyitójátszmát 6:3-ra.

A mérkőzés második felére már a horvát tenisze is alaposan feljavult, stabilabb volt a szervái mögött és olykor-olykor fogadóként is tudott érvényesülni, de bréklabdáig így sem jutott el. Az első lehetőségek Marozsán Fábián előtt adódtak, 2:2-es állásnál, 15-40-nél két esélye is volt, de nem tudta elvenni ellenfele szerváját. 

Coric végig remekül adogatott, amelynek az ő szempontjából 5:4-es előnynél meglett a jutalma, a magyar játékos a szettben maradásért adogatott és ekkor – 1 óra 32 perc után – jött az első bréklabda, amely egyben játszmalabda is volt, és melyet a horvát meg is csinált.

A döntő szettben maradt a mérkőzés első másfél órájában látott színvonal, sőt a horvát rátett még egy lapáttal és egyre jobban kezdett el teniszezni. Olyannyira, hogy 3:2-es előnynél megint az első bréklabdájából elvette Marozsán szerváját, majd a következő játékban a magyarnak is volt lehetősége, de nem tudott élni azzal, így Coric 5:2-re lépett el. 

A meccsben maradást még kiharcolta a 23 esztendős teniszezőnk, aztán viszont ellenfele semmire hozta az adogatását, aminek köszönhetően szetthátrányból megfordította a találkozót és bejutott a legjobb nyolc közé.

Marozsán Fábián kiesése után még mindig versenyben maradt egy selejtezőből induló teniszező. Yannick Hanfmann a kvalifikációban megnyert két találkozója után a főtáblán a chilei Nicolas Jarry-t és az amerikai Taylor Fritzet is két játszmában búcsúztatta. A 3. fordulóban Marco Cecchinato ellen már három játszmára kényszerült, majd jött a nagy áttörés, hiszen a német játékos 7:6(5), 4:6, 6:3 arányban nyert Andrej Rubljov (orosz, 6.) ellen. Hanfmann következő ellenfele egy újabb orosz teniszező lesz, az a Daniel Medvegyev, aki az előző körben a német Alexander Zverevet győzte le. A világranglistán 101. Hanfmann és a 3. Medvegyev korábban még nem játszott egymás ellen.

A szerdai programban ismét pályára lépett az első helyen kiemelt Novak Djokovics, aki nem bírt dán kihívójával

Holger Rune
Holger Rune

A 2021-es US Open első fordulójában Djokovics 6:1, 6:7(5), 6:2, 6:1 arányban nyert a feltörekvő Holger Rune ellen. Tavaly a párizsi fedett pályás torna fináléjában Rune szetthátrányból fordítva nyert Djokovics ellen, ezúttal pedig salakon is legyőzte az aktuális világelsőt. Ez persze nem akkora meglepetés, mint Marozsán győzelme Carlos Alcaraz ellen, ám az mégis figyelemre méltó, hogy az első két helyen kiemelt játékos, a világelsőséget átadó-átvevő „páros” egyik tagja sem jutott be a legjobb nyolc közé Rómában.

Holger Rune következő ellenfele a Casper Ruud (norvég, 4.) – Francisco Cerundolo (argentin, 24.) párharc győztese lesz. Rune és Ruud az elmúlt két évben négy alkalommal játszott egymás ellen és mind a négy alkalommal a norvég teniszező nyert. Igaz, a Roland Garros tavalyi negyeddöntőjében Holger Rune már egy szettet elnyert Casper Ruudtól. A 20 éves dán játékos a negyeddöntőben azért jobban örülne az argentin Cerundolónak.

Internazionali BNL d’Italia

4. forduló (a 8 közé jutásért):

Novak Djokovics (szerb, 1.) – Cameron Norrie (brit, 13.) 6:3, 6:4
Holger Rune (dán, 7.) – Alexei Popyrin (ausztrál, Q) 6:4, 5:7, 6:4
Casper Ruud (norvég, 4.) – Györe László (szerbiai) 6:1, 6:3
Francisco Cerundolo (argentin, 24.) – Jannik Sinner (olasz, 8.) 6:7(3), 6:2, 6:2
Yannick Hanfmann (német, Q) – Andrej Rubljov (orosz, 6.) 7:6(5), 4:6, 6:3
Daniel Medvegyev (orosz, 3.) – Alexander Zverev (német, 19.) 6:2, 7:6(3)
Sztefanosz Cicipasz (görög, 5.) – Lorenzo Musetti (olasz, 18.) 7:5, 7:5
Borna Coric (horvát, 15.) – Marozsán Fábián (magyar, Q) 3:6, 6:4, 6:3

Negyeddöntő:

Holger Rune (dán, 7.) – Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:2, 4:6, 6:2
Casper Ruud (norvég, 4.) – Francisco Cerundolo (argentin, 24.)
Yannick Hanfmann (német, Q) – Daniel Medvegyev (orosz, 3.)
Sztefanosz Cicipasz (görög, 5.) – Borna Coric (horvát, 15.)

Forrás: M4 Sport

A fotó illusztráció.

Szenzáció Rómában! Marozsán Fábián két játszmában legyőzte Carlos Alcarazt