Végre! Gyönyörű, langyos hétvége vár ránk

Ezen a hétvégén, ugyan nem érkezik még el a tavasz, de már tartani sincs mitől, és ez az elmúlt hetek zord időjárása után már maga a finom ígéret.

Péntek

Délelőtt országszerte borongós idő lesz, északnyugaton élénkülni kezd a szél. Az éjjel érkezett csapadékmező K, DK irányba mozog, főként a Dunától keletre várható belőle tartósabb, kiadósabb eső, míg északnyugaton már csak elszórtan fordul elő szemerkélés, zápor. Ott fokozatosan vékonyodik a felhőtakaró. Az északkeleti határszélen havas eső, a hegyekben átmeneti hóesés sem kizárt.

Délután nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé előbújik a nap is, de elszórtan még lehet zápor. Az ország ÉNY-DK irányú középső sávjában erősödő, időnként viharos északnyugati szél támad, míg keleten, illetve a délnyugati határvidéken mérsékeltebb marad a légmozgás. A hidegfront ellenére számottevően nem csökken a hőmérséklet.

Az esti, éjszakai órákban tovább csökken, a keleti térség felett is eloszlik a felhőzet. Csillagfényes időre van kilátás. Fokozatosan mérséklődik, majd legyengül a szél.

Szombaton alapvetően napos, kellemes idő lesz hazánk térségben. Csak átmeneti, mérsékelt felhősödések zavarják olykor a napsütést. Csapadék nem várható, egész nap gyenge marad a déliesre forduló légmozgás. Az évszakos átlagnál enyhébb időre készülhetünk. Különösen a déli, délnyugati országrészben várható enyhének a délután.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek reggel 0 – +5,

péntek délután +11, északkeleten +4,

szombat reggel -1 – +3 fok körül alakul.

A folytatásban

– Vasárnap is marad a napsütés, mérsékelt fátyolfelhősödésekkel. Napközben a Dunántúl északi térségében, éjjel az északkeleti országrész kivételével mindenütt felélénkül, olykor erős lökések is kísérik a délkeleti, déli szelet.

– Hétfőn eleinte még számítani lehet napsütésre, majd délutántól felhősödés kezdődik. Éjszaka már számítani lehet helyenként esőre.

– Kedden erős északnyugati szélre, sok felhőre, többfelé esőre, záporokra lehet készülni. Hidegfront alakítja az időjárást.

– Szerdán, csütörtökön előreláthatólag már napos időszakok is várhatók, de elszórtan záporok is kialakulhatnak, illetve élénk, erős északnyugati szél a legvalószínűbb.

Közlekedés meteorológia

Pénteken még erős, időnként viharos északnyugati szél, és kisebb esők, záporok nehezítik a közlekedést.

Forrás: Eumet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük