A fővárosi MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon egyetlen érdemi szót sem szóltak Budapestről.

Orbán sokat elvett a budapestiektől és már nem is ígér semmit

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője arra a bejelentésre, hogy Tarlós István elfogadta a miniszterelnök felkérését a főpolgármester-jelöltségre, azt mondta: gratulálnak, de szerinte a budapestiek ennél többet érdemelnek.

Az ellenzéki képviselő szerint Orbán Viktor sokat elvett a budapestiektől és úgy látja, hogy már nem is ígér semmit.

Horváth Csaba megfogalmazása szerint a kormányfő ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem hívja vissza a főváros és Tarlós István „nyakára ültetett két helytartóját”, Gulyás Gergely minisztert és Fürjes Balázst, a Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkárt, sőt, formalizálják az eddigi helyzetet.

A miniszterelnök fejőstehénnek nézi Budapestet

Orbán Viktor nem válaszolt egyebek mellett arra a kérdésre sem, hogy továbbra is fejőstehénnek nézi-e Budapestet, vagy visszaadja-e a fővárosiak által befizetett pénzeket, hogy valóban az itt élők dönthessenek arról, hogyan fejlődjön, működjön a város – mondta az ellenzéki politikus. Jelezte: a budapestiek napi 20 milliárd forint adót fizetnek, mégsincs elég forrás például az utak felújítására, kátyúmentesítésére vagy a város tisztán tartására.

Közölte, a miniszterelnök az adósságkonszolidációról beszélt, ugyanakkor nem szólt arról a több mint ezer milliárdos vagyonról és készpénzről, amit a kormány elvett Budapesttől. Horváth Csaba úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor „ígért volna legalább egy picit, nem baj, ha hazugság, akkor lenne miről beszélni”.

Az ellenzék egyetlen jelöltet állít Tarlóssal szemben

Az ellenzéki képviselő kérdésekre válaszolva egyebek mellett arról beszélt, hogy a szocialisták heteken belül meghozzák a saját döntéseiket a főpolgármester-jelöléssel kapcsolatban.

Közölte, az ellenzék akkor jár el helyesen, ha Tarlós Istvánnal szemben egyetlen ellenzéki jelöltet állít. Elmondta: a háttérben már zajlanak az erről szóló egyeztetések. A történelmi felelősséget a politikai szervezetek többsége érzi. Aki ebből kimarad, az nyilvánvalóan a Fidesz szándékait fogja segíteni, ez pedig a választók számára is egyértelmű lesz – mondta.

A Fidesznek tavasszal még 38 százalékos támogatottsága volt, míg ez mostanra 34-35 százalékra csökkent – mondta Horváth Csaba a kormánypárt saját kutatására hivatkozva.

Budapest kiüresítése zajlik

Közölte, a maga részéről vállalja a megmérettetést egy előválasztáson, ha erre a pártja is felkéri.

A budapesti fejlesztési tanács felállításáról szólva azt mondta, hogy az egy „tisztességes politikai környezetben előremutató döntés lehetne”, de az elmúlt évek mutatják, hogy Budapest kiüresítése zajlik, a kormány nem szán több pénzt a fővárosra, Tarlós István pedig hajlandó asszisztálni ehhez.

Horváth Csaba szerint Tarlós István jelöltkénti indulásának egyetlen pozitívuma, hogy miatta megmarad a közvetlen főpolgármester-választás demokratikus intézménye.

Karácsony: gyámság alá helyezte Budapestet a kormány

A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere szerint a kormány gyámság alá helyezte Budapestet.

Karácsony Gergely szerdai fővárosi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatójára reagált.

Úgy vélekedett: önmagában az, hogy a Fidesz „méltóztatott” megőrizni a közvetlen főpolgármester-választást, nem jelenti, hogy nem sérült tovább a budapesti önkormányzatiság. A kormány támogatása nélkül semmilyen fejlesztést nem fog tudni megvalósítani a főváros – mondta.

Az elmúlt nyolc évben rengeteget sérült Budapest függetlensége

Szavai szerint az elmúlt nyolc évben rengeteget sérült Budapest függetlensége: a költségvetés a felére süllyedt és sok feladatot államosítottak. Most tulajdonképpen az történt, hogy egy alku keretében a Fidesz megőrizte az önkormányzatiság látszatát a közvetlen főpolgármester-választással, de gyakorlatilag államosította az összes fővárosi fejlesztést – jelentette ki.

Budapest a gazdasági teljesítményének a töredékét sem kapja vissza, és ez a néhány százalék is a kormányon keresztül fog érkezni – hangoztatta Karácsony Gergely.

Sok pénz megy el stadionokra, ami rontja az életminőséget

Kiemelte: ami a kabinetnek fontos, az nem feltétlenül az a fővárosiaknak. Sok pénz megy el stadionokra és hasonló projektekre, amelyek nem javítják, sőt, akár rontják is az életminőséget.

Az, hogy a Fidesz kit indít a főpolgármester-választáson, a párt belügye, az azonban nem, hogy megőrződjön Budapest megmaradt autonómiája.

A többség akarata

A Párbeszéd elkötelezett abban, hogy olyan politikai együttműködés alakuljon ki a voksoláson, ami a fővárosiak többségének akaratát tudja képviselni – jelentette ki a társelnök.

Karácsony Gergely közölte, hogy támogatják az előválasztás intézményét, és kérdésre felelve azt is: valószínűleg el fog indulni egy ilyen megmérettetésen. Azt mondta, ha így alakul, akkor főpolgármester lesz, és ő fogja vezetni a budapesti fejlesztési tanácsot.

DK: Tarlós előre lemondott minden fővárosi jogkörről

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Tarlós István úgy vállalta az újraindulást a főpolgármesteri posztért, hogy előre lemondott minden fővárosi jogkörről.

„Tarlós István előre odaígérte fele királyságát Orbán Viktornak – kommentálta Gy. Németh Erzsébet a DK fővárosi képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a bejelentést, miszerint Orbán Viktor felkérésére Tarlós István újra indul a főpolgármesteri posztért.

A DK politikusa szerint Tarlós István az indulásával előre lemondott minden fővárosi jogkörről, hiszen úgy vállalta az újrázást, hogy ezen túl minden fővárosi beruházásról a kormány dönt majd, a Fővárosi Közgyűlés beleszólása nélkül. A fővárosi fejlesztési tanács megalakítását kérdésre válaszolva úgy értékelte: ez a testület alkalmatlan arra, hogy a Budapest érvényesítse benne az érdekeit.

A DK feljelentette Tarlóst

Gy. Németh Erzsébet arra is kitért: Tarlós István városvezetésének legnagyobb korrupciós botránya lehet a 3-as metró szerelvényeinek felújítása, amelynek ügyében a DK feljelentése nyomán most rendőrségi nyomozás indul, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt.

A DK fővárosi képviselője az ügyet összefüggésbe hozta Tarlós István újraindulásával és úgy fogalmazott: egy ilyen súlyos ügyben indult nyomozással az „állampárt könnyedén meg tudná zsarolni” a főpolgármestert. „Nem tudjuk, hogy a Tarlósnak a börtön és az újraindulás között kellett-e választani” – jegyezte meg.

Szerinte ugyanakkor az ellenzék szempontjából mellékes, hogy Tarlós Istvánt megzsarolták-e vagy „önszántából jelentkezett Orbán bábjának”, mert az ellenzéknek az a feladata, hogy megakadályozza a főváros jogainak lebontását. Meg kell akadályozni, hogy Orbán Tarlós mögé bújva rátegye a kezét a fővárosra, a fejlesztési pénzekre és Budapest bevételeire – fogalmazott.

Kizárt a közös jelöltállítás a Jobbikkal

Gy. Németh Erzsébet szerint a DK azt tartja fontosnak, hogy egy ellenzéki jelölt álljon majd szembe Tarlós Istvánnal, de mindegy, hogy tárgyalások vagy előválasztás útján választják ki a demokratikus ellenzék főpolgármester-jelöltjét. Arra a kérdésre, hogy a DK-nak van-e jelöltje, Gy. Németh Erzsébet azt válaszolta, hogy nem a „castingban” akarnak részt venni, hanem egy megfelelő jelölt kiválasztásában. Azt viszont kérdésre válaszolva kizártnak nevezte, hogy a Jobbikkal közös jelöltet állítsanak.

Kérdésre válaszolva Gy. Németh Erzsébet megerősítette, hogy a DK folytatja a közvetlen főpolgármester-választásért indított aláírásgyűjtő akcióját, mert továbbra sem hisznek abban, hogy Tarlós István és Orbán Viktor elkötelezettek lennének emellett.

(Forrás: MTI)

Orbán-Tarlós kombó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét