Végül is logikus! Étterembe járni az egyik legkockázatosabb a koronavírus-járvány alatt

Csak beülünk egy kávéra, vagy dumálunk kicsit a haverokkal egy sör mellett – ugyan, mi baj lehet belőle? Az állítás igaz normális körülmények között. De a koronavírus-járvány ebbe is beleszólt.

Az amerikai járványügyi központ szerint az étterembe járás jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a koronavírus terjedésének szempontjából

– számolt be a CDC tanulmányáról a Qubit.

Maszk nélkül, egymás mellett

A kutatásban részt vevő 314 alany különböző járványügyi intézkedéseket követő államokból érkezett. Mindegyikük felső légúti tüneteket mutatott, de csak körülbelül a minta felét találták fertőzöttnek a későbbi koronavírus-tesztelések alkalmával. Az kutatás során az alanyokat arról kérdezték, milyen társasági tevékenységekben vettek részt a megelőző két hétben, melyből kiderült:

a fertőzött és a negatív kontrollcsoport hasonló elfoglaltságokkal töltötték az időt (templomba és edzőterembe jártak, vásároltak), egyetlen markáns különbséggel. A fertőzöttek csoportjában nagyjából kétszer annyian ültek be inni, vagy enni valamilyen vendéglátóegységbe.

A CDC szerint a magyarázat nagyon egyszerű:

evéshez és iváshoz kénytelenek vagyunk levenni a maszkunkat, míg a boltban, a templomban, vagy színházban egyáltalán nincsen útban a viselése

– mondta Todd Rice, a Vanderbilt Egyetem Gyógyászati Központjának egyetemi docense, a tanulmány egyik szerzője.

Emellett ráadásul evés közben az emberek meglehetősen közel ülnek egymáshoz, és ha zaj van, kénytelenek hangosan, egymáshoz közel hajolva beszélgetni, ami ugyancsak növeli a fertőzés kockázatát.

Lehet, hogy van megoldás…

Todd Rice szerint ezért fontos, hogy ha étteremben étkezünk, jobban figyeljük rá, hogyan is tesszük. Elmondása szerint ő maga is többször vacsorázott étteremben az elmúlt fél évben, de néhány óvintézkedést mindig betart:

igyekszik olyan asztalhoz ülni, ahol a szomszédos asztalok üresek, amíg pedig az ételére vár, nem veszi le a maszkját. Amikor pedig lehetséges, a kerthelyiségben foglal helyet.

A tanulmányt a CDC egyébként annak apropóján tette közzé, hogy számos állam engedélyezte vagy engedélyezni tervezi a vállalkozások, különösen az éttermek megnyitását, mivel az Egyesült Államokban július vége óta megbízhatóan csökkennek a napi új esetszámok.

Forrás

csillagjegy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük